20 yıl sonra bir ilk: Fransız solu Macron'a karşı birleşiyor

20 yıl sonra bir ilk: Fransız solu Macron'a karşı birleşiyor
Fransa'da parlamento seçimleri öncesinde, Sosyalist Parti'nin de Jean-Luc Melenchon liderliğindeki sol ittifaka katılma kararı aldığı belirtildi. İddia kesinleşirse, Fransız solu 20 yıl sonra ilk kez seçimlere tek çatı altında girecek. Hedef, parlamento çoğunluğunu kazanarak, Macron'un iş dünyası yanlısı programını engellemek.

Fransa'da haziran ortasında düzenlenecek parlamento seçimleri öncesinde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un iş dünyası yanlısı programına karşı oluşturulan sol ittifak genişliyor. Solcu lider Jean-Luc Melenchon’un partisi La France Insoumise (LFI, Boyun Eğmeyen Fransa) ile Yeşiller ve komünistlerin seçim ittifakında anlaşmasının ardından, Sosyalist Parti'nin (PS) de oylamaya bu çatı altında girmeyi ilkesel olarak kabul ettiği açıklandı.

LFI milletvekili Adrien Quatennens, partisinin ve Sosyalistlerin prensipte anlaşmaya vardığını söyledi. Franceinfo radyosuna konuşan Quatennens, "Emmanuel Macron'u yenebiliriz ve yeneceğiz ve bunu, radikal bir program için çoğunluğu sağlayarak yapabiliriz" dedi. Sosyalistler tarafından da teyit edilmesi halinde, Fransız solu son 20 yıldır ilk kez bir seçime birleşik cephe halinde katılacak.

'ORTAK PROGRAM ÜZERİNDE HÂLÂ UZLAŞILMADI'

Sosyalist Parti'den bir kaynak, Reuters ajansına açıklamasında hangi seçim bölgesini hangi partinin yöneteceği ve genel strateji üzerinde uzlaşma sağlandığını ama ortak programın ayrıntıları için hâlâ müzakere yapılması gerektiğini söyledi. Kaynaklar, 2008 yılında Avrupa Birliği'ne karşı bakış açısı nedeniyle Sosyalist Parti'den ayrılarak kendi partisini kuran Melenchon’un liderliğinde şekillenen ittifakın, Avrupa hakkındaki tavrı üzerine tartışmaların devam ettiğini ekledi. İttifakın isminin ise "Toplumsal ve Ekolojik Halk Birliği' olacağı belirtildi. Kararın, müzakerelerde uzlaşılması sonrası Sosyalist Parti'nin ulusal komitesinden onay alması gerekiyor.

TEMEL İHTİYAÇLAR İÇİN TAVAN FİYAT ÖNERİSİ

İttifakın öncelikli amacı ise 24 Nisan'daki seçimlerde yeniden cumhurbaşkanı seçilen Macron'a karşı parlamento çoğunluğunu solun kazanması ve böyle Fransa cumhurbaşkanının iş dünyası yanlısı olan, emeklilik yaşını yükseltmek gibi tepki çeken planları içeren gündeminin engellenmesi. İttifakın hedefleri arasında emeklilik yaşının 60'a indirilmesi, asgari ücretin artırılması ve temel ihtiyaçlar için tavan fiyat belirlenmesi bulunuyor.

Öte yandan, 2. Dünya Savaşı'ndan beri iki cumhurbaşkanı çıkarmış olan Avrupa yanlısı Sosyalistlerin, Brüksel'e şüpheyle yaklaşan Melenchon'la ittifakı kurmasının parti içinde tartışma yaratması da bekleniyor. (Kısa Dalga)

Dünya