2023 yılında en az bin 932 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

2023 yılında en az bin 932 işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin 2023 yılına ilişkin iş cinayetleri raporuna göre en az bin 932 işçi hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2023 yılına ilişkin iş cinayetleri raporunu yayımladı. Buna göre 2023 yılında en az bin 932 işçi hayatını kaybetti.

AKP'den bu yanan en az 32 bin işçi

AKP’nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 tarihinden beri iş cinayetlerinde en az 32 bin 478 işçinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekilen raporda, “İster 6331 sayılı İSG Yasası çıkarın ister oransal olarak ‘İşçi ölümleri düştü’ gibi söylemler verin gerçekler değişmiyor” denildi.

Mevsimlik çalışma döneminde artış

Geçen yıl günde en az 5 işçinin can verdiği belirtilen raporda şu ifadeler kullanıldı:

“İş cinayetleri bu yıl da ‘mevsimlik çalışmanın arttığı’ haziran-temmuz-ağustos periyodunda artış gösterdi. Ucuz emek cenneti haline çevrilen Türkiye’de bu yıl iş cinayetlerinde kısmi artış var. Bu geleneksel sendikal merkezlerin çekirdeğini oluşturan işkollarında da güvencesiz çalışma koşullarındaki derinleşmeye ve sendikal hareketin giderek etkisizleştiğine işaret etmektedir."

2023’te en az 68 motokurye hayatını kaybetti

Cinayetlerin yoğunlaştığı üç işkoluna değinilen raporda, bunların ‘güvencesiz çalışma’nın hâkim olduğu inşaat, tarım ve taşımacılık olduğu aktarıldı. Raporda bununla ilgili, “Uzun çalışma saatleri, yoğun çalışma, sigortasız çalışma ve her türlü kuralsızlığın hakim olduğu bu işkollarında sendikal örgütlenme yok gibi. Motokurye ölümleri de bu nedenlerden dolayı ölümlerin arttığı bir meslek olarak öne çıkıyor. 2023’te en az 68 motokurye hayatını kaybetti" bilgisi verildi. (Kısa Dalga)

Gündem