2024 altın ve gümüş yılı olacak

2024 altın ve gümüş yılı olacak
Fed Başkanı Jerome Powell'ın Merkez Bankasının faiz indirimine gitmesinin metalleri beslediğini söyledi. Buna göre altın ve gümüş için 2024 yılının daha parlak olacağı ön görülüyor.

J.P.Morgan, altın ve gümüşün metal sektörünün geri kalanını gölgede bırakacağını tahmin ederek, Fed'in kesinti döngüsünü ve düşen ABD reel getirilerini 2024 yılında altın fiyatlarının temel itici güçleri olarak gösteriyor ve ons altının ortalama 2175 dolara ulaşacağını öngörüyor.

Gazete Oksijen'in haberine göre J.P. Morgan'dan Gregory Shearer Aralık ayı piyasa görünümünde "Tüm metaller arasında, 2024 yılı boyunca ve 2025'in ilk yarısına kadar hem altın hem de gümüş için orta vadeli bir yükseliş bekliyoruz, ancak bu yükselişin zamanlaması kritik olmaya devam edecek" dedi.

Faizler düştükçe altın sıçrar

Diğer piyasa katılımcıları da benzer bir görüşü paylaşıyor. Makro fon yöneticisi ve Global Macro Playbook adlı araştırma bülteninin yazarı Bruce Liegel, "Merkez bankaları sıkılaştırmayı bırakıp faizleri gevşetmeye başladığında, ki bu gelecek yıl olabilir, altın muhtemelen yükselecektir" ifadelerini kullandı. Liegel sözlerini şöyle sürdürdü:

2025'e kadar yükselişini sürdürür

"Eğer küresel bir resesyon yaşarsak, bu merkez bankalarının uygulayacağı gevşeme miktarını etkileyecektir. Ne kadar fazla gevşeme olursa, altın gelecek yıl ve 2025'e kadar o kadar yükselebilir"

Altının yörüngesinin görünümü, ekonomide sert ya da yumuşak bir iniş olup olmamasına bağlı olarak faiz indiriminin büyüklüğüne de bağlı.

Liegel, "Altının gelecekteki yolu muhtemelen daha yüksek ve bunu faizdeki inişin derecesi belirleyecek" şeklinde konuştu ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer faizde sert bir iniş olursa, altın da çok daha fazla yükselecektir çünkü bu, merkez bankalarının daha fazla gevşemeye gitmesi anlamına gelecek. Yumuşak bir iniş ise daha az gevşeme gerekeceği anlamına geliyor"

Jeopolitik gerilimler de altını besliyor

Faiz indirim döngüsünün ötesinde, jeopolitik gerilimler de orta vadede altın fiyatlarının itici gücü olarak gösteriliyor. Morningstar raporunda belirtildiği gibi, ABD dolarından daha fazla bağımsızlık kazanma çabasıyla özellikle Çin ve Rusya merkez bankaları altın stoklarını artırıyor.

Altın alımlarındaki artışa katkıda bulunan diğer merkez bankaları arasında Polonya, Türkiye ve Hindistan yer alıyor. Merkez bankası talebinin yanı sıra yatırımcı ilgisinin devam etmesinin altını 2024 yılında da güçlü bir konuma getirmesi bekleniyor. (Kısa Dalga)

Ekonomi