2024 asgari ücret pazarlığının bu rakamdan başlayacağı ön görülüyor: Zam ne kadar olacak?

2024 asgari ücret pazarlığının bu rakamdan başlayacağı ön görülüyor: Zam ne kadar olacak?
2024 asgari ücretine ilişkin ilk açıklamalar gelmeye başladı. Yakın zamanda asgari ücret komisyonu toplantılarına başlayacak. 2024 için asgari ücretinin ne kadar olacağı ve ne kadar arttırılacağı milyonlarca emekçinin merakla beklediği bir konu olmaya başladı.

'2024 yılı asgari ücret ne kadar olacak?' sorusunun yanıtını bulmasına 2 aydan az bir süre kaldı.

TCMB'nin politika faizini son olarak 500 puan arttırmasıyla faizler yüzde 35'e yükseldi. Yüksek faizin enflasyona nasıl yansıyacağı ve bunun başta asgari ücret olmak üzere reel ücretlere yansıması 2024 yılı için şimdiden merak ediliyor.

Asgari ücrete zam için bu oranlara dikkat

Orta Vadeli Programda öngörülen yüzde 65’lik yıl sonu enflasyonu rakamını Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da raporu açıklarken bir kez daha yineledi.

Hem OVP’nin hem de Merkez Bankası’nın öngörüsü yıl sonu için yüzde 65 enflasyon oldu. Yine Merkez Bankası’nın yaptığı piyasa katılımcıları anketinde beklenti yüzde 68 civarında çıkmıştı.

Yüzde 65’lik yıl sonu enflasyon öngörüsüne göre 6 aylık enflasyonun yüzde 38’e yakın olması bekleniyor.

Memurlar ve memur emeklileri için toplu sözleşme ile birlikte artış oranı ise yüzde 49’u geçiyor.

Yeni asgari ücret ne kadar, kaç tl olacak?

Şu anda net asgari ücret 11.402,32 TL olarak uygulanıyor. Memur maaş artışı baz alınırsa yüzde 50 artış olduğunda net rakam 17.103,48 TL’ye çıkacak.

6 aylık enflasyona göre artış yapılmasına karar verilirse yeni asgari ücret net 15.735,20 TL olacak. Hükümetten yapılan açıklamalarda asgari ücret artışının enflasyonun üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Bu yüzden yüzde 38’lik 6 aylık enflasyon oranının refah payı ile yüzde 50’ye çıkartılması bekleniyor.

Bu durumda yeni asgari ücretin 17 bin lira olacağı öngörüler arasında. (Kısa Dalga)

Ekonomi