21 yıllık AKP iktidarında en az 32 bin 180 işçi çalışırken öldü

21 yıllık AKP iktidarında en az 32 bin 180 işçi çalışırken öldü
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) raporuna göre, 21 yıllık AKP iktidarında iş cinayetlerinde en az 32 bin 180 işçi hayatını kaybetti.

Kocaeli İSİG, ‘AKP’li yıllarda iş cinayetleri’ raporunu açıkladı. Raporda, 21 yıl içerisinde Soma, Amasra, Hendek, Davutpaşa, Ostim, Torunlar ve Ermenek gibi birçok büyük iş cinayetinin gerçekleştiği belirtildi.

Rapora göre, AKP’nin iktidar olduğu 21 yılda 32 bin 180 işçinin hayatını kaybetti. Bu dönemde yaşanan iş cinayetlerinin yüzde 99'u sendikasız yerlerde gerçekleşti. Öte yandan her yıl 120-150 civarında kadın çalışırken hayatını kaybederken 100 civarında da göçmen işçi öldü.

Her yıl 60-70 çocuk çalışırken ölüyor

Raporda yer verilen verilere göre ise çocukların çalışması yasak olan işkollarında çalıştırıldığı kaydedildi ve her yıl üçte biri 14 yaş ve altında 60-70 çocuk çalışırken hayatını kaybettiği belirtildi. Meslek hastalıklarına bağlı ölümler ise iş cinayetlerine bağlı ölümlerin yaklaşık 5-6 katı düzeyinde. Ancak SGK her yıl 5 ila 20 civarı meslek hastalığına bağlı ölüm açıklamıştı.

'Baskılara karşı direneceğiz'

İSİG üyesi Selçuk Karstarlı 21 yıllık AKP iktidarının özetini "İş cinayetleri rejimi" olarak adlandırdı. Sorumlular cezasız kalırken, işçilerin haklarını arayan avukatlar Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay’ın tutuklandığına dikkat çeken Karstarlı, "Güvencesiz çalıştırmaya ve sendikal örgütlenme üzerindeki baskılara karşı direneceğiz" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem