22 kentte Çocuk İzlem Merkezi yok: Çocuklar istismarı nasıl, nerede anlatacak?

22 kentte Çocuk İzlem Merkezi yok: Çocuklar istismarı nasıl, nerede anlatacak?
Çocuk İzlem Merkezleri’nin yetersizliği, resmi verilerle gün yüzüne çıktı. İlk ÇİM’in kurulduğu 2011 yılında iktidarın “Her kente ÇİM kurulacak” hedefine karşın aradan geçen 12 yılda, 22 kentte Çocuk İzlem Merkezi kurulamadı.

Çocuğa yönelik cinsel istismarı önlemek amacıyla kurulan Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM), çocuk istismarı haberlerinin artmasıyla bir kez daha gündeme geldi.

Cinsel istismara maruz kalma şüphesi altındaki çocukların, ifade alma, adli muayene ve diğer her türlü soruşturma işlemlerinin tek merkezde yapılması amacıyla ilk kez 2011 yılında kurulan ÇİM’lere ilişkin, “Her kentte olacak" hedefi yakalanamadı.

Hiranur Vakfı’ndaki çocuk istismarı skandalına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu’nun da üyesi olan CHP PM Üyesi, Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Çocuk İzlem Merkezlerinin yetersizliğine tepki gösterdi.

Yüceer, “Türkiye’de ilk ÇİM 2011 yılında Ankara’da kuruldu. 4 Ekim 2012 tarihinde yayımlanan Başbakanlık Genelgesi’nde ise ÇİM’lerin 81 kente yayılacağı ifade edilmişti. Genelge ile ortaya konulan hedefe karşın Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nün verileri, bu alandaki ihmali ortaya koymaktadır. Verilere göre, 2011-2023 dönemleri arasını kapsayan 12 yılda, yalnızca 59 kente ÇİM kurulabildi. Toplam 22 kentte ÇİM kurulmazken mevcut merkezlerin sayısı ise 62 ile sınırlı. Pek çok vakada uygun koşullar oluşturulamadığından çocuklara resim çizdirilemiyor” dedi.

“Tekrar tekrar travmaya uğramaması bakımından çok hayati”

Çocuk istismarı vakalarının ortaya çıkarılabilmesinin zorluğuna dikkat çeken Yüceer, şunları söyledi:

“Bu yüzden çocuklara bilinçli ve etkin bir şekilde müdahale edilmeli, adli ve tıbbi müdahaleler, bu alanda eğitimli ve uzman kişiler tarafından bir merkezde ve tek seferde gerçekleştirilmeli. Ancak halen Sağlık Bakanlığı bu merkezlerin kurulumunu yeterince sağlayamadı. Var olan büyük illerde de bu merkezlerin sayısı yetersiz kalıyor. Milyonluk kentlerde bile Sağlık Bakanlığı’nın kurduğu Çocuk İzlem Merkezlerinden sadece bir adet var. İller arasında yalnız İstanbul’da birden fazla ÇİM var. ÇİM bulunmayan illerde cinsel istismara uğrayan çocukların büyük travmalar yaşadığına yönelik şikâyetler duyuyoruz. ÇİM’ler hem cinsel istismarın tespiti hem de çocuğun istismar nedeniyle tekrar tekrar travmaya uğramaması bakımdan çok hayati.” (Kısa Dalga)

Gündem