23 maddelik torba kanun teklifi komisyondan geçti: Hayatını kaybeden madencilerin eşlerine aylık bağlanacak

23 maddelik torba kanun teklifi komisyondan geçti: Hayatını kaybeden madencilerin eşlerine aylık bağlanacak
AKP’nin Meclis’e sunduğu 23 maddelik torba kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklife, Amasra'daki maden faciasında hayatını kaybeden 41 madenci için madde eklendi. Buna göre; faciada yaşamını yitiren 41 madencinin genel sağlık sigortası dahil sosyal güvenlik primlerine dair bütün borçları silinecek ve yakınlarına aylık bağlanacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, AKP’nin Meclis’e sunduğu Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşüldü. Teklifin Alevilikle ilgili maddeleri kabul edildikten sonra kalan maddeler de komisyondan geçti. Böylece torba kanun teklifinin 23 maddesi de AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla komisyonda kabul edilmiş oldu.

Teklife, Amasra'daki maden faciasında hayatını kaybeden 41 madenciler için madde eklendi. Buna göre; maden faciasında hayatını kaybeden 41 işçinin genel sağlık sigortası dahil sosyal güvenlik primlerine dair bütün borçları silinecek. Kazada hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına aylık bağlanacak. Bağlanan aylıklara ilişkin primlerin eksik kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak.

Muhalefetin, Merkez Bankası’nın görevi olduğunu belirttiği fiyat istikrarının sorumluğu, teklifin 10’uncu maddesiyle kurulacak olan Fiyat İstikrar Komitesi’ne verilecek. Fiyat istikrarını sağlamakla görevli Merkez Bankası’nın Başkanı da bu komitenin üyesi olacak.

Daha önce bu komiteye ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasa’ya aykırı bulunarak iptal edilmişti. Yüksek Mahkeme, Anayasa’nın “Kanunla düzenlenmesi gereken konularda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarılamaz” hükmüne atıf yapmıştı. Yüksek Mahkeme ayrıca, komitenin ülke için kritik öneme sahip şirketlerin ortaklık yapılarında yurt içi üretimin sürekliliğini ve ulusal güvenliği riske atabilecek değişikliklere ilişkin yapılacak işlemler konusunda karar alma yetkisini Anayasa aykırı bulmuştu.

Teklifle Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’na geçici bir madde ekleniyor. Buna göre; konusu suç teşkil etmemek ve kesinleşmiş bir yargı kararına müstenit olmamak kaydıyla sosyal denge tazminatı ödendiği tespit edilen il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri ve bağlı kuruluşlar ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinin yetkili veya görevli olan sorumluları hakkında, yapılan ödemeler nedeniyle idari veya mali yargılama ve takibat yapılamayacak, başlamış olanlar işlemden kaldırılacak.

Teklifle kamu ihale uzman yardımcılığına atanacaklarda, atama sınavının yapıldığı yılın ocak ayının ilk günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmaları şartı aranacak.

Kamu İhale Kurul kararı gereğince mücbir sebepler veya yükleniciden kaynaklanan kusur nedeniyle idarece feshedilen sözleşmeler nedeniyle iade edilen bedelin uygulanmasında ortaya çıkan faiz ve yargılama giderlerinin on binde 5'i yükleniciden tahsil edilecek.

Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinde gerçekleştirilebilecek işlemlerin kapsamı da genişletilecek. Düzenleme ile Kamu İhale Kurulu kararları sonucunda başvuru sahibinin tüm iddiaları bakımından haklı bulunması durumunda da eşit muamele ilkesi gözetilerek başvuru bedelinin iade edilebilmesine imkan sağlanıyor.

Ülke ekonomisinin uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi, ekonomik büyümeye katkı sağlanması, ülkeye döviz girdisi sağlanarak ekonomik istikrarın korunması ve istihdam imkanlarının artırılması amacıyla yeni bir teşvik getiriliyor.

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU’NDA DÜZENLEME YAPILACAK

Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yapılacak değişikliğe göre; katılımcı belgesi alarak İstanbul Finans Merkezi (İFM) bölgesinde faaliyette bulunan kurumların, özellikle bu faaliyet kapsamında yurt dışından satın alınan malları Türkiye'ye getirilmeksizin yurt dışında satmalarından veya yurt dışında gerçekleşen mal alım satımlarına aracılık etmelerinden sağladıkları kazancın yüzde 50'si kurumlar vergisinden muaf olacak.

Bu indirimden yararlanılabilmesi için kazancın, elde edildiği hesap dönemine ilişkin yıllık kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye'ye transfer edilmiş olması, aracılık faaliyetine ilişkin malların satıcısı ve alıcısının Türkiye'de olmaması şartı aranacak. Cumhurbaşkanı, bu oranı sıfıra kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmaya yetkili olacak.

ANAYASA MAHKEMESİ’NİN İPTAL ETTİĞİ DÜZENLEMEDEKİ BOŞLUĞUN GİDERİLMESİ İÇİN MADDE EKLENDİ

Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilen Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanun'un "Muvazaalı Devir İşlemleri" başlıklı maddesi, kanun boşluğunun giderilmesi için yeniden düzenleniyor.

Buna göre; Ceza Muhakemesi Kanunu'nun şirket yönetimi için kayyım tayinini düzenleyen maddesi uyarınca Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) kayyum olarak atandığı şirketlerde, soruşturmanın başladığı tarihten 19 Temmuz 2018'e kadar ortaklık pay ve haklarına ilişkin olarak şirket ortakları tarafından yapılmış devir ve temlik işlemleri, Fon Kurulu'nca muvazaalı kabul edilmesi halinde geçersiz sayılacak ve Fon'un talebi üzerine ticaret sicilinden terkin edilecek.

Geçersiz sayılma işlemine karşı ilgililerce, tebliğden itibaren bir ay içinde şirket merkezinin bulunduğu yer asliye ticaret mahkemesinde dava açılabilecek. (ANKA)

Politika