25. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali başladı

25. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali başladı
25. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Film Festivali'nin açılış gecesi Ankara'da gerçekleştirildi. 26 Mayıs-5 Haziran'da düzenlenecek festivalde 60'ı aşkın film gösterilecek.

25. Uçan Süpürge Uluslararası Film Festivali’nin açılışı, bugün Ankara’daki Karum Çim Amfi’de yapıldı.

Açılış törenini, Uçan Süpürge Festivali Onursal Başkanı Türkan Şoray’ın yanı sıra oyuncular Füsun Demirel, Deniz Türkali, Lale Belkıs, Cemre Ebuüzziya ve yönetmen Ceylan Özgün Özçelik de katıldı. Töreni, oyuncular Şenay Gürler ve Yetkin Dikinciler sundu.

ŞORAY: 25 YIL ÖNCE BİR HAYALİMİZ VARDI

Festivalin Onursal Başkanı Türkan Şoray, törende şunları söyledi:

“25 yıl önce bir hayalimiz vardı. Bu hayalimiz, kadın ve sinemaydı. Kadınlarımızın kültür ve sanat yoluyla kendilerini ifade etmeleri, emek verdikleri filmlerde kadın haklarını, kadınların eşitsizliğini, kadınların problemlerini aktardığı filmlerin öne çıkmalarını sağlamaktı. Bu 25 yıl içinde bu hayalimiz koskocaman bir gerçek oldu. Bugün sizler de katılıyorsunuz, 25’inci yılımızı kutluyoruz. 25 yılı bugünlere taşıyan sevgili Halime ve diğer kadın arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.”

uc.jpg

NAZLIAKA: KADINLAR EN TEMEL HAKLARI OLAN YAŞAM HAKLARI İÇİN MÜCADELE EDİYOR

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, yurttaşları festivaldeki filmleri izlemeye davet ederek, “İstanbul Sözleşmesi’nin fesih süreci sonrasında festivale ayrıca anlam yüklemek gerekiyor. Çünkü hem kadın dayanışmasını yükseltmek hem de kadına yönelik şiddetle mücadelede şu anda iktidarın kadınları kendi haline bıraktığı bir süreçte daha fazla haklarımıza sahip çıkmak zorundayız. Dolayısıyla bizler, ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz’ diyeceğiz. Bu yığınları aslında önümüzdeki ay Danıştay’da gerçekleşecek olan İstanbul Sözleşmesi duruşmalarında da göreceğinizden emin olabilirsiniz. Şu anda kadınlar, en temel hakları olan yaşam hakları için mücadele ediyorlar” diye konuştu.

BEŞTAŞ: AHMET KAYA’YA BIÇAK FIRLATANLARI HATIRLATIYOR

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, iktidarı eleştirerek, “Aslında onların istediği ortamlar bu değil. Ellerinden gelse bütün bu soluk alma alanlarımızı bitirecekler. Melek Mosso konseri iptal edildi. Yine Aynur Doğan’ın bir daha konseri iptal edildi… Yoğun bir linç kampanyası var ve bu da bize Ahmet Kaya’ya bıçak fırlatanları hatırlatıyor. Müziğin, sanatın dili, kimliği yoktur; evrenseldir. Kürt sanatçılara yönelik bu özel karşıtlığın bir sonucu. Bunu çok vahim buluyoruz. Toplumsal dayanışma ile bunu aşabileceğimize inanıyorum” dedi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Bu yıl Uçan Süpürge Tema Ödülü, 1990’dan bu yana bir kültür/hafıza mekânı ve kalıcı bellek olarak her kesimden ve inançtan kadının desteği ve özverisi sayesinde oluşmuş Kadın Eserleri Kütüphanesi’ne, Onur Ödülü ise 40 yılı aşkın sinema ve tiyatro oyunculuğu ile kariyerine birçok ödülü sığdıran Şerif Sezer’e verildi. Sinemanın farklı bölümlerinde emek veren kadınların başarılarını kutlamak amacıyla Türkiye sinemasının ilk kadın yönetmenlerinden Bilge Olgaç anısına verilen Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nün sahipleri ise oyuncu Neşe Yulaç ve Ayşenil Şamlıoğlu ile yapımcı Anna Maria Aslanoğlu’na oldu. Türkiye sinemasında kadınlara yönelik güçlü, olumlu kadın rollerinin yazılmasını teşvik etmek amacıyla 2009 yılından bu yana verilen Genç Cadı Ödülü de genç sinemacı Nazlı Bulum’a verildi.

60’TAN FAZLA FİLM GÖSTERİLECEK

Her yıl olduğu üzere kadın yönetmenlerin imzalarını taşıyan 60’ı aşkın filmin 105 seansta izleyiciyle buluşacağı festival, 26 Mayıs-5 Haziran arasında Büyülü Fener Kızılay Sineması ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenecek. 2022 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı Ödülü alan Alcarràs, 2021 San Sebastian Film Festivali En İyi Film Ödülü ile dönen Mavi Ay, Joanna Hogg’un modern klasikleri Hatıra ve Hatıra: Bölüm II ve usta İspanyol sinemacı Icíar Bollaín’in yeni filmi Maixabel’in de yer aldığı zengin bir program sunmaya hazırlanan festival, bu yıl bilet fiyatlarını her seansta öğrencilere 10 TL, tam biletleri ise 25 TL’den satışa sunarak kültüre erişimi yaygınlaştırmayı hedefliyor. Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilecek tüm gösterimlerin bilet fiyatları ise 10 TL olacak. Festival programı ve detaylı bilgiye kadinlarinmirasi.com adresinden ulaşılabilirken biletler Büyülü Fener Kızılay Sineması gişeleri ve online olarak da www.biletinial.com’dan satın alınabilecek. (ANKA)

Kültür Sanat