257 bin yabancıya 253 bin konut satılmış

257 bin yabancıya  253 bin konut satılmış
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yabancı uyrukluların Türkiye’den satın aldığı taşınmazlara ilişkin verileri paylaştı. Buna göre, Türkiye'den taşınmaz satın alan yabancı uyruklu sayısı 256 bin 603, toplam taşınmaz sayısı ise 253 bin 466. Yabancıların en çok rağbet ettiği şehir ise 101 bin 96 konutun satıldığı İstanbul oldu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yabancı uyrukluların Türkiye’den satın aldığı taşınmazları, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. CHP’li Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Kurum, 31 Ağustos 2021 tarihi itibari ile yabancı ülke nüfusuna kayıtlı satış yolu ile taşınmaz edinen kişi sayısını 256 bin 603 olarak bildirdi. Yabancı uyruklular en çok mülkü İstanbul, Antalya, Bursa, Ankara, İzmir, Muğla ve Aydın’dan satın aldı.

İstanbul’dan taşınmaz satın alan yabancı sayısı 97 bin 802, taşınmaz sayısı 101 bin 96, Antalya’dan taşınmaz satın alan yabancı sayısı 73 bin, taşınmaz sayısı 62 bin 608, Bursa’dan taşınmaz satın alan yabancı sayısı 12 bin 695, taşınmaz sayısı 13 bin 125, Ankara’dan taşınmaz satın alan yabancı sayısı 12 bin 6, taşınmaz sayısı 10 bin 756, Muğla’dan taşınmaz satın alan yabancı sayısı 13 bin 144 taşınmaz sayısı 10 bin 340 oldu.

Yabancıların en az rağbet gösterdiği iller ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki iller oldu. Bitlis, Bayburt, Iğdır, Kilis ve Mardin’den sadece 1’er yabancı konut satın aldı.

GÜRER: SATIŞLAR BİTMİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Kurum’un paylaştığı verileri şöyle değerlendirdi:

“AKP’nin 20 yıllık iktidarı döneminde özelleştirme ile önemli ölçüde kamuya ait varlıklar satıldı. Bir kısmı yabancı ortaklarla yabancı kuruluşların kontrolüne girdi. Belli bir rakamla konut satın alan yabancılara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı da verildi. Yapılan düzenlemelerle arazi satışının artmasının yolu açıldı. Bakanlar soruları açıklıkla yanıtlamadığı için yabancı uyruklu ya da mülk edinerek çifte vatandaşlığa erenlerin ve de şirket ortaklıkları yolu ile alınan taşınmazların kapsamlı dökümü verilmiyor. İllerde vatandaşlar farklı ülkelerden yerleşen ve arazi alanları görüyor. Örneğin, Niğde ilinde İtalyanların elma vb. yüzlerce dönüm üretim alanları var. 20 yılda kaç ilde, kaç konut, kaç arazi, kaç şirket yabancı uyruklu ya da sonradan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlara satıldı? Bu tam olarak açıklanmıyor. Ülkemizde artan ekonomik buhran satışları daha da artıracak. Bazı ülkeler yabancılara arazi satışını durdurdu. Ülkemizde ise önemli ölçüde tarım arazileri el değiştiriyor. Çiftçi borçlu ve zor durumda olduğu için mecburen arazisini satıyor. Daha sonra sattığı arazide çalışan durumuna düşüyor. Ülkede bu değişimin tüm verileri açıklıkla kamuoyuna yansıtılmalıdır.”

 (ANKA)

Ekonomi