27. Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri sahiplerine verildi

27. Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri sahiplerine verildi
Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri'nin 27’ncisi, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evinde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

İlki 1998 yılında verilen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri'nin 27’ncisi, İstanbul'da bulunan Şişli Belediyesine ait Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evinde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Evrensel Muhabiri Metin Göktepe ve görevi başında yitirilen gazetecilerin anılarını yaşatmak, genç gazetecileri gerçekleri esas alan bir habercilik konusunda özendirmek amacıyla ilki 1998 yılında verilen Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri’nin bu yılki töreni İstanbul’da Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evinde gerçekleştirildi.

Her yıl Gazeteci Metin Göktepe'nin doğum günü olan 10 Nisan'da düzenlenen tören bayrama denk geldiği için 15 Nisan'da düzenlendi. Kazananları Banu Güven, Filiz Gazi, Hakkı Özdal, Nazım Alpman, Pınar Öğünç, Sorel Dağıstanlı, Tuluhan Tekelioğlu ve Yetvart Danzikyan’dan oluşan jürinin belirlediği ödüller Şişli Belediyesi’ne ait Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evinde düzenlenen törenle sahiplerine verildi.
Ödül alan gazeteciler, Türkiye’de gazeteciliğin suç sayıldığını ancak gazetecilik yapmaya devam edeceklerini vurguladı.

Törene Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe, ablası Meryem Göktepe ve ailesi, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreteri Banu Tuna, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, EMEK Partisi Milletvekili İskender Bayhan, SES Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak, SES Aksaray Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Aydın Erol, Birsen Seyhan ve KESK Genel Sekreteri Sevgi Yılmaz, Cumartesi Anneleri, Evrensel Gazetesi çalışanları ve çok sayıda gazeteci katıldı.

"İşçi kadınların taleplerini dile getirmek için yola çıktık"

Evrensel'de yer alan habere göre, Nazım Alpman’ın sunumuyla gerçekleştirilen ödül töreninin ilk ödülü olan Jüri Özel Ödülü'nü; haberlerinin odağına ücretli-ücretsiz kadın emeğini koyan, bu alanda hak haberciliği yapan haber sitesi Kadın İşçi aldı.

Gazete Duvar Genel Yayın Yönetmeni Barış Avşar’dan ödülünü alan Kadın İşçi kurucularından ve Kadın İşçi editörü Necla Akgökçe şunları söyledi: “Metin Göktepe ödülü almak bizim için çok anlamlı bir ödül. Evrensel Gazetesi, emek haberciliği konusunda yolumuzu aydınlatan bir gazete. Evrensel Gazetesi tarafından bu ödülü almak bizi bir kat daha sevindirdi. Biz kendimizi şöyle tanımlıyoruz; kadınların evde ücretsiz olarak harcadıkları emek, işte ücretli olarak harcadığı emeği görünür kılmak, işçi kadınların yaşadığı sorunları ve talepleri bir biçimde dile getirmek için yola çıktık. Bu işi yaparken Türkiye’nin emek haberciliğinden öncül olan Evrensel Gazetesinden böyle bir ödülü almak bizi inanılmaz sevindirdi.”

"Gazeteciliği Metin'den ve onun yoldaşlarından öğrendim"

“Hikayemiz üzerimizdeki önlüklerimiz, Özak Tekstil işçilerinin direniş öyküsü” başlıklı haberiyle Görüntülü Haber Ödülü’nü layık görülen gazetemiz muhabiri Murat Uysal’a ödülünü Metin Göktepe’nin yeğeni Diren Göktepe verdi.

Uysal şunları söyledi: “Mesleğe başladığımdan bu yana Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri en büyük hayallerimden biriydi. Gazeteciliği Metin’den ve onun yoldaşlarından öğrendim. Bugün hayatta durduğum yer ve baktığım yer bu kadar net ve berraksa Göktepe ve onun yoldaşları sayesindedir. Özal Tekstil işçilerinin direnişine gelirsek yapmamız gerekeni yaptık. Bunu mütevazi bir yerden söylemiyorum aslında. Özal Tekstil işçileri kölece çalışma koşullarına karşı yapması gerekeni yaparak buna karşı direndiler. Polis jandarma patronun yanında durdu. BİRTEK-SEN ve Evrensel Gazetesi işçilerin yanında durdu."

"Katliama destek verenlere karşı gazetecilik yapmaya devam edeceğim"

İsrail Gazze’yi bombalarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Burak Erdoğan’ın gemisinin İsrail’den sevkiyat yaptığını ortaya çıkaran Metin Cihan’a Jüri Özel Ödülü verildi.

Yurtdışında olduğundan dolayı ödülü almaya gelemeyen Cihan'ın gönderdiği mesajı Kazım Kızıl okudu. Cihan gönderdiği mesajda şu ifadeleri kullandı: “Bugün Metin Göktepe için verilen ödülü almak benim için onurdur. Gazetecilik doğası gereği önüne konulan engelleri aşarak her zaman yoluna devam edecek” dedi. Ödülünü Gazze’de İsrail saldırısı sonucu öldürülen gazetecilere adadı ve “Açık ve örtülü bir şekilde bu katliama destek veren devletlere, şirketlere ve siyasi erklere karşı gazetecilik yapmaya devam edeceğim.”

"Genç yaşında katledilen meslektaşlarım adına alıyorum"

Yerel Gazetecilik Ödülü’nün bu yılki sahibi ise Bitlis News’te yayımlanan Tatvan Belediyesindeki yolsuzlukları ortaya çıkaran haberleriyle Sinan Aygül aldı. Aygül’e ödülünü TGS Genel Sekreteri Banu Tuna verdi. Aygül şunları söyledi: “Ben gazeteci olmayı Metin Göktepe, Musa Anter’i düşünerek karar verdim. Başımıza bir şey geleceğini bilerek gazetecilik yapıyoruz hayatta olmamız şans. Genç yaşında katledilen, büyümelerine izin verilmeyen gazeteci meslektaşlarım adına ödülü alıyorum. Onlara atfediyorum” dedi

"Ödülümü hatay'ın çocuklarına armağan ediyorum"

Fotoğraf dalında 6 Şubat depremlerinin ardından Samandağ’da çektiği fotoğrafla ödüle layık görülen Kazım Kızıl, ödülünü Agos Gazetesi Genel Yönetmeni Yetvark Danzikyan’ın elinden aldı.

Kızıl, ödül aldığı fotoğrafı anlatarak sözlerine başladı: “Oradaki çocuklar gün boyu burada top oynuyor. Bir gün buradaki molozlardan asbestten kaynaklı hastalıkların haritalanması yapılırken Hatay’ı kırmızılar içinde görebiliriz. Oradaki risk çok büyük. Bu ödülü almak benim için çok anlamlı” diyerek ödülünü Hatay’ın çocuklarına armağan etti.

"Ödülümü Cumartesi Anneleri'nin mücadelesine adıyorum"

“Cumartesi Anneleri: Siz bu videoyu izlerken biz gözaltında olacağız” başlıklı haberiyle Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar ve Burak Karaman Jüri Özel Ödülüne layık görüldü. Yaşar ve Karaman ödülünü Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan'dan aldı.

Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'na çıkmak için Taksim’in arka sokaklarında verdiği mücadelenin hikayesini aktardıklarını dile getiren Yaşar, “Metin Göktepe gazeteciliğini kendisine rehber edinen gazeteciler olarak sadece hikayeyi aktarmadık. Bu hikayeyi bizzat yaşadık. Bazı arkadaşlarımız gözaltına alında, bazıları da darbedildi. Gazetecilerin ısrarlı haber takibi ile Cumartesi Anneleri'nin verdiği mücadele sonunda şiddet dalgasına son verildi ve gözaltılar durdu. Ancak meydan hala abluka altında. Cumartesi Anneleri'nin mücadelesiyle meydandaki ablukaya da son verilecek. Bu yüzden bu ödülü Cumartesi Anneleri'nin mücadelesine adıyorum” diye konuştu.

Aygül'e ödülünü veren Seyit Aslan ise şöyle konuştu: “Emekten, barıştan, özgürlükten, demokrasiden yana bir gazeteciydi Metin. O yüzden katledildi. Cumartesi annelerinin hep yanındaydı. Metin Göktepe’nin yolundan giden yüzlerce gazeteci, hayatlarını ortaya koyuyorlar. Bu mücadele sürekli olarak devam edecek.”

"Ödül almamıza neden olan haber 21. yüzyılda yaşanan etnik temizlik"

Yazılı Haber dalında, Jüri Özel Ödülü’nü ise Azerbaycan saldırısı sonrasında Ermenistan’a sığınmak zorunda kalan sığınmacılarla yapılan röportajlarıyla Agos Ermenice sayfalar editörü Pakrat Estukyan ve kıdemli fotoğrafçı Berge Arabian aldı. Estukyan ve Arabian ödüllerini Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakkı Özdal’ın elinden aldı.

Estukyan şunları dile getirdi: “Hiç şüphe yok ödül almak güzeldir ama ödül ismiyle anlam kazanıyor. Metin Göktepe adını her duyduğumuzda derin bir sızı oluşur. Tıpkı Berkin Elvan ve Ali İsmail Korkmaz gibi. Yanı başımızda yaşananları bazen es geçebiliyoruz. Ama bizim ödül almamıza neden olan haber 21. yüzyılda yaşanan etnik temizlik. Karabağlı Ermenilerin binlerce yıllık anayurtlarında bir etnik temizlik, sürgün edilmemeleri Türkiye bu haberi duymadı” dedi.

Bu yılki yarışmada jüri, Yazılı Haber dalında iki ödül vermeye karar verdi.

"Metin mücadele arkadaşımdı"

“İşçileri bile bile zehirlemişler” başlığıyla yayımlanan haberiyle Yazılı Haber dalında ödüle layık görülen BirGün gazetesi muhabiri Havva Gümüşkaya ödülünü DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’ndan aldı. Gümüşkaya, “Metin Göktepe’nin adının yaşatıldığı bu ödülü gazetem Birgün’ün 20 yaşında almakta ayrıca gurur verici” dedi.

Çerkezoğlu ise, “Metin Göktepe ödülleri hem halkın haber alma hakkı için hem de basın özgürlüğü açısından çok önemli. Metin benim çok yakın arkadaşımdı, mücadele arkadaşımdı. Onun adına böyle bir ödülü vermek beni onurlandırdı. Haber işçi sınıfının çalışma koşullarını yaşam koşullarını göstermesi açısından çok önemli” dedi.

"Ödülümü tutuklanan baskı gören gazeteciler için alıyorum"

“600'den fazla kişinin dosyasında tanık olan bir isim: Ümit Akbıyık” başlığıyla yayımlanan haberiyle ödüle layık görülen Bianet’ten Hikmet Adal ise ödülünü Metin Göktepe’nin annesi Fadime Göktepe’nin elinden aldı. Adal, haberini anlatarak şunları söyledi, “Tutuklanan, yargılanan her Kürt gazetecinin arkasında bir tanık var. Ümit Akbıyık'ta onlardan biriydi. Ben bu ödül için çok gururluyum. Ödülümü tutuklanan baskı gören bütün gazeteciler için alıyorum" dedi.

Ödül töreninin ardından Metin Göktepe'nin doğum günü pastasını Fadime Göktepe ve ödül alan gazeteciler kesti. (Kısa Dalga)

Gündem