3. Charles'a Londra'da sevgi seli, Galler'de protesto: 'Benim kralım değil'

3. Charles'a Londra'da sevgi seli, Galler'de protesto: 'Benim kralım değil'
İngiltere'nin yeni kralı 3. Charles, 50 yıldan beri 'prensi' olduğu Galler'de protesto edildi. Cardiff'teki monarşi karşıtları Charles'ın ziyareti sırasında eylem yaparken, kraliyet yanlılarının arasına karışan bir eylemci "Biz evimizi ısıtmakta zorlanırken senin töreninin parasını ödemek zorundayız" dedi.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in ölümü sonrasında düzenlenen törenler, ülkedeki kemikleşmiş bölünmeleri gözler önüne serdi. 50 yıldan uzun süre 'Galler Prensi' unvanını taşıyan Kral 3. Charles, Galler'in başkenti Cardiff'te protestolarla karşılandı. Londra'da ise Charles'a karşı sevgi seli vardı.

3. Charles, dün kral sıfatıyla ilk kez ziyaret ettiği Galler'de hem destekçileri hem monarşi karşıtları tarafından karşılandı. Yeni kral, Cardiff Kalesi'ne girerken bir yandan alkışlandı, bir yandan da yuhalandı.

Kendisini görmek için kuyrukta bekleyenlerin arasındaki bir monarşi karşıtı, "Charles" diye seslenerek kralın dikkatini çekti; ardından da "Biz evimizi ısıtmakta zorlanırken senin töreninin parasını ödemek zorundayız. Vergi mükellefleri senin için 100 milyon sterlin ödüyor. Ne için?" dedi. Ardından da önce Galce, sonra da İngilizce olarak "Benin kralım değil" diye bağırdı.

'TEBA DEĞİL VATANDAŞ'

Cardiff'te birçok monarşi karşıtının da "Benim kralım değil", "Monarşiyi kaldırın", "Teba değil vatandaş" pankartlarıyla sessiz eylem yaptığı görülürken, The Guardian gazetesine konuşan Laura Thomas-Walters "21. yüzyılda demokratik bir ülkede seçilmemiş bir devlet başkanına yer yoktur. Bu, sınıfların baskı altına alındığı ve sınıf eşitsizliğine dayanan, zamanı geçmiş bir sistem. Özellikle de eşitsizliklerin böylesine hızlı yükseldiği bir dönemde" dedi.

'GALLER PRENSİ GALLİ OLMALI'

Thomas-Walters, "Bu kış birçok kişi doğalgaz faturasını ödeyecek ama aynı zamanda bir taç giyme töreni, bir cenaze ve pulların değiştirilmesi için de para ödüyoruz. Charles ise bir kuruş veraset vergisi ödemeyecek. Galler Prensi sıfatının var olması gerektiğini düşünmüyorum. Eğer var olacaksa, Galli bir kişiye ait olmalıdır” diye konuştu.

LONDRA'DA 'SİZİ SEVİYORUZ' TEZAHÜRATLARI

3. Charles, ülkenin başkenti Londra'da ise sevgi seli ile karşılaştı. 2. Elizabeth'in tabutunu görmek için Westminster Salonu'nun dışında saatlerdir kuyrukta bekleyen birçok kişi, sürpriz şekilde yanlarına gelen kralı alkışladı.

BİR KADIN KALEM HEDİYE ETTİ

Bir kadın, tahta geçmesi sonrası mürekkepli kalemlerle macerası tartışma yaratan 3. Charles'a "Gerekirse" diyerek kalem de hediye etti. (Kısa Dalga)

Dünya