37 yıl önce bulunan kemik parçası keşfin kapısını araladı! Avrupa’nın en eski evcil köpeklerinden biri belirlendi

37 yıl önce bulunan kemik parçası keşfin kapısını araladı! Avrupa’nın en eski evcil köpeklerinden biri belirlendi
Araştırmacılar tarafından analiz edilen bir kemiğin, 17.000 yıl önce Paleolitik dönemde yaşayan bir köpeğe ait olduğu belirlendi.

Köpek, insanlar tarafından evcilleştirilen ilk tür. Ancak kurt evcilleştirmenin coğrafi ve zamansal kökeni tartışma konusu.

1985 yılında İspanya’nın Gipuzkoa kentindeki Zestoa kasabasında yer alan Erralla Mağarası’nda Jesus Altuna liderliğinde yürütülen bir kazıda, kurtları, köpekleri, tilkileri ve çakalları da içeren etobur bir aile olan köpekgillerden neredeyse bütün bir kol kemiği bulunmuştu. Ancak o zamanlar, bu kemiğin hangi köpekgil türüne ait olduğunu belirlemek zordu.

Şimdi ise Bask Ülkesi Üniversitesi’ndeki Profesör Conchi de la Rúa liderliğindeki İnsan Evrimi Biyolojisi ekibi, kemik kalıntıları üzerinde derinlemesine bir çalışma yürüttü.

Arkeofili internet sitesinde yer alan habere göre, analiz sonucunda türün, genetik olarak evcil köpek (Canis lupus familiaris) olduğu sonucuna varıldı.

Yapılan analizler, kemiğin günümüzden yaklaşık 17.410-17.096 yıl öncesine ait olduğunu gösteriyor. Bu, Erralla köpeğinin Avrupa’nın Üst Paleolitik Çağın Magdalenian döneminde, yani en geç evresinde yaşadığı anlamına geliyor ve bu da onu Avrupa’da şimdiye kadar var olan en eski evcil köpeklerden biri yapıyor.

Yaşam