'4 milyon 130 bin kişi borcunu ödeyemediği için kara listede'

'4 milyon 130 bin kişi borcunu ödeyemediği için kara listede'
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, borçlarını ödeyemediği için kara listeye alınan kişi sayısına 746 bin kişinin daha eklendiğine dikkat çekti.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Ramazan Bayramı’ndan sonra vatandaşların borçlarında 70 milyar TL artış yaşandığını ve kredi kartı borçlarının 272 milyar TL’ye ulaştığını belirtti.

Yazılı açıklamasıyla enflasyon karşısında vatandaşların borç durumuna dikkat çeken Bulut, şu bilgilere yer verdi:

913 MİLYAR LİRASI BİREYSEL KREDİLERE

* Vatandaşın bankalara, finansman şirketlerine ve TOKİ’ye olan borcu 3 Haziran itibariyle 1 trilyon 244 milyar liraya yükseldi.

* Bu borçların 913 milyar lirası bireysel kredilere, 272 milyar lirası kredi kartlarına, 27 milyar lirası TOKİ’ye, 32,9 milyar lirası varlık yönetim şirketlerine olan borçlardan oluşuyor.

* Bu yıl ocak-nisan döneminde toplam 628 bin kişi icra takibine alındı.

* Vatandaşların 442 bin 324’ü bankalara olan bireysel kredi borcunu, 337 bin 133’ü de kredi kartı borcunu ödeyemedi.

* Borcunu ödeyemeyenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 330 bin 521 bin kişi arttı.

* Son beş yıl içerisinde 4 milyon 130 bin kişi, bankalara olan borcunu ödeyemediği için kara listede bulunuyor. Kara listeye, geçen yıl nisan ayına göre 746 bin kişi daha eklendi.”

'TEMMUZ’DA ASGARİ ÜCRET GÜNCELLENMELİ'

2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte son dört yıldır ekonomik kriz yaşandığını belirten Bulut, “Saraydaki tek adam resmen ekonomiyi batırdı, ülkeyi iflasa sürükler noktaya geldi. Her geçen gün biraz daha fakirleşiyoruz, her gün biraz daha alım gücümüz düşüyor. Vatandaşın geliri, giderini karşılamıyor. Vatandaş geçinemiyor, mutfakta tencere kaynamıyor, borcunu borçla kapatmaya çalışıyor. Temmuz ayında asgari ücret mutlaka güncellenmelidir” dedi. (ANKA)

Ekonomi