'418 milyar dolar'ın sırrı CHP raporunda

'418 milyar dolar'ın sırrı CHP raporunda
"Sizden 418 milyar doları, iktidarımızda tahsil edeceğiz ve alacağız" diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun akademisyenlere rapor hazırlattığı ortaya çıktı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve ‘beyin takımı’ tarafından hazırlanan raporda, AKP’nin 20 yıllık iktidarında beş ayrı sektöre 418 milyar dolar aktarıldığı ifade edildi.

Kılıçdaroğlu, geçen hafta partisinin grup toplantısında şunları demişti: “418 milyar dolar. Sonra çıktım, çok açık ve net şekilde söyledim. Tahsil edeceğim rakam budur ve defterinize yazın. Sizden 418 milyar doları, iktidarımızda tahsil edeceğiz ve alacağız. Eğer bana bir şey olursa halkıma emanetimdir. O 418 milyar doları siz tahsil edeceksiniz. Benim size vasiyetimdir bu.”

Diken'den Altan Sancar'ın haberine göre, “AKP döneminde çalındı” dediği 418 milyar doların, alanında uzman akademisyenler tarafından hesaplandığı belirtildi.

'Kamu zararı 2,5 trilyon dolar'

Kılıçdaroğlu’yla birlikte çalışan akademisyenlerin hesaplamalarına göre son 20 yılda oluşan kamu zararı 2 trilyon 572 milyar dolara ulaştı. Kamu zararı yaratan durumların başında ihaleler ve enerji alanındaki işler gelirken, bunları kamu-özel işbirliği usulüyle yapılan işler takip etti.

Rapora göre ‘devletin iş yaptığı beş sektörde’ bu kamu zararından elde edilen ‘haksız kazanç’ ise 418 milyar dolar oldu.

Bu sektörler, inşaat ve imar, mal ve hizmetler tedariki, enerji sektörü, lojistik ve madencilik olarak sıralandı.

Raporun hazırlanması aşamasında ihaleler, vergi istisnaları, borç ertelemeleri gibi başlıklar ayrı ayrı ele alındı.

Aynı raporda AKP iktidarının bu alanda bir sistem kurduğuna dikkat çekildi. Bu sistemin ortadan kaldırılmasıyla sadece bir yılda 205 milyar doların hazinenin kasasına döneceği vurgulandı.

'İstanbul’daki imar rantı' 85 milyar dolar...

Bu kamu zararından ve yalnızca İstanbul’daki imar rantına dayanan zararın 85 milyar doları aştığı belirtildi. Bahsi geçen 85 milyar dolara, Kanal İstanbul projesi çevresindeki imar rantının dahil olmadığının da altı çizildi.

Kılıçdaroğlu’nun çalışma arkadaşlarına “Bu raporla devlet yeniden olması gerektiği gibi bir yapıya kavuşacak” dediği belirtiliyor. (Kısa Dalga)

Gündem