Danıştay'dan göreve iade edilen hakim - savcı sayısı ile ilgili açıklama: 5 bin dava açıldı

Danıştay'dan göreve iade edilen hakim - savcı sayısı ile ilgili açıklama: 5 bin dava açıldı
Danıştay, 'FETÖ' irtibat ve iltisakları gerekçesiyle meslekten ihraç edilen hakim ve savcılardan 5 bin 112'sinin dava açtığını, 3 bin 799 davada ret, 435 davada ise işlemin iptaline karar verildiğini, bunlara ilişkin temyiz başvurularının da 3 bin 448'inin karara bağlandığını duyurdu.

Danıştay 5. Dairesi 'FETÖ’den ihraç edilen 450 yargı mensubu hakkında göreve iade kararı verdi. Tazminat ödenmesine de karar verilen isimlerle ilgili Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yaptığı itirazın, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda henüz gündeme alınmadığı ortaya çıktı.

15 Temmuz'un ardından FETÖ üyesi olduğu iddia edilen yargı mensupları HSK tarafından görevden alınmıştı.İhraç edilen yargı mensupları kararın iptali için Danıştay’da dava açmış, Danıştay 5. Dairesi'nin ise meslekten ihraç edilen 450 ismin mesleğe dönmelerine karar verdiği ileri sürülmüştü..

Danıştay yaptığı açıklamada tam sayının 435 olduğunu duyurdu.

Açıklamada, "15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından yapılan yasal düzenlemelerle, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut irtibatı olduğu değerlendirilen hakim ve savcılar hakkında HSK Genel Kurulunca meslekten çıkarma kararları verildiği" belirtildi.

685 sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile bu kararlara karşı yargı yoluna başvuru imkanı getirildiği hatırlatılan açıklamada, bunun ardından ihraç kararlarının iptali istemiyle Danıştay'a dava açılmaya başlandığı anlatıldı.

"3 bin 799 davanın reddine karar verildi"

Yargı yoluna başvuru imkanının getirildiği 2017'den bugüne kadar Danıştay 5. Dairesinde, 5 bin 112 dava açıldığı bildirilen açıklamada, daire tarafından yıllara sari şekilde verilen kararlara karşı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu nezdinde temyiz başvurusunda bulunulabildiği kaydedildi.

Bu kapsamda, Danıştay 5. Dairesince 3 bin 799 davanın reddine, 435 davada ise işlemin iptaline karar verildiği, bu kararlarla ilgili 2019 ve müteakip yıllarda Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna 4 bin 234 temyiz başvurusunda bulunulduğu belirtilen açıklamada, "İptale ilişkin kararların, 13 Aralık 2021'den itibaren İdari Dava Daireleri Kuruluna peyderpey intikal ettiği görülmektedir. Temyiz başvurularının 3 bin 448'i Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından karara bağlanmış durumdadır" bilgisi verildi. (AA)

Gündem