Soylu "işkence yok" dedi, 55 yaşındaki kadın gördüğü işkenceyi anlattı

Soylu "işkence yok" dedi, 55 yaşındaki kadın gördüğü işkenceyi anlattı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Af Örgütü’nün Türkiye’ye ilişkin işkence tespiti yok” sözüne verilerle yanıt veren Af Örgütü'nün ardından Diyarbakır’da yaşayan 55 yaşındaki Kevser Demir yaşadığı işkenceyi anlattı. Demir, “Sanki ben Filistin’dim, onlar İsrail’di. Ben sanmıyorum, bu polisler bizim Türk polislerimizdir” dedi. Demir’in bu iddiası TBMM gündemine de taşındı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, “Af Örgütü’nün Türkiye’ye ilişkin işkence tespiti yok” sözü tartışılırken Diyarbakır’dan 55 yaşındaki anne Kevser Demir’e işkence yapıldığı iddia edildi. Demir, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Sanki ben Filistin’dim, onlar İsrail’di. Ben sanmıyorum, bu polisler bizim Türk polislerimizdir” diye seslendi. Demir’in bu iddiası TBMM gündemine de taşındı.

İçişleri Bakanı Soylu, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarının konu edildiği televizyon programında; Türkiye’de işkenceyi bitirdiklerini ifade etmişti.

Soylu, “Af Örgütü’nün Türkiye’ye ilişkin işkence tespiti yok” demişti. Soylu’nun bu sözü tartışılırken Diyarbakır’dan işkence iddiası geldi.

Bağlar ilçesinde yaşayan Kevser Demir’in, 18 Mayıs 2021 tarihinde, madde bağımlısı oğlu gözaltına alınırken polis tarafından darp edildiği ileri sürüldü. Demir’in iddiasına göre polis kolunu ve 3 dişini kırdı.

Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi’nden darp raporu alan Demir, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi ile CİMER’e de şikayet etti.

“OĞLUM ‘ANNE BENİ ÖLDÜRDÜLER’ DİYE BAĞIRDI”

Oğlunu madde bağımlılığından kurtarmaya çalıştığını vurgulayan Demir, olay günü yaşananları şöyle anlattı:

“İşten geldim ve saat 18:15 gibi aşağıdan bağırma sesleri geldi. Binadan birinin düştüğünü sandım ve hemen koştum. Binada kiralık evim vardı, alt katta ve baktım sesler oradan geliyor. Oğlum kiracının yanına inmiş, orada baktım 3 polis oğlumu yere yatırmış, biri kelepçe takmaya çalışıyor, biri üstüne oturmuş, diğeri de boynunu tutuyor. Oğlum da ‘anne, anne öldürdüler beni’ diye bağırıyor. Ben de koştum içeri ve ‘Allah için oğlumu vurmayın, suçu neyse götürün’ dedim. Bunun üzerinde polislerden bir tanesi saçımdan tutup sürükleyerek dışarı çıkardı. Bana tekme attı, 3 dişimi kırdı. Her tarafım morardı. Bu arada kolumu da kırdı. Diğer 2 polis ise onu durdurmaya çalışıyordu beni dövmesin diye.”

“SANKİ BEN FİLİSTİN’DİM, ONLAR İSRAİL’Dİ”

Demir, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu’ya şöyle seslendi:

“Benim oğlum uyuşturucu bağımlısıydı. Ne yapacağımı bilmiyordum. Ben onlara (polislere) dedim ki ‘Ben bunu nasıl tedavi yapacağım?’. Dediler, ‘Biz bilmiyoruz, kendin git’. Tamam nereye gideyim, nerede tedavi ettireyim oğlumu. Oğlumu yakaladılar, vurdular, 3 tane polis oğlumu dövdü. Ben de anneyim, ciğerim var. Kendimi polislerin üstüne attım. Saçımdan sürüklediler, ta binanın dışına kadar. Tekme tokatla önüne verdiler. Benim kolumu bu hale getirdiler. 3 tane dişimi kırdılar. Sanki ben Filistin’dim, onlar İsrail’di. Ben sanmıyorum, bu polisler bizim Türk polislerimizdir.”

“BUNU BENİM POLİSLERİM BANA YAPTI”

“Eğer benim eşim, oğlum beni bu kolumu böyle yapsaydı, 15 yıl alırdı. Ama bunu benim polislerim bana yaptı. Ben de bir anneyim. Bana olmayan kelimeleri, pis kelimeleri. Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Süleyman Soylu ben bunu söyleyemem. O kadar pis kelime kullandılar.”

CHP’Lİ TANRIKULU BAKAN SOYLU’YA SESLENDİ

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Demir’e yönelik darp iddiasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ile TBMM gündemine taşıdı. Tanrıkulu, Bakan Soylu’ya Kevser Demir’in yaşadıkları dışında şu soruları da yöneltti:

“Göreve geldiğiniz tarihten bugüne kadar Türkiye genelinde illere göre güvenlik güçlerinin karıştığı toplam darp, işkence ve kötü muamele sayısı kaçtır? Anılan olaylar ile ilgili olarak toplam kaç güvenlik görevlisi hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmıştır? Kaç güvenlik görevlisi açığa alınmış ve ihraç edilmiştir?” (ANKA/TAMER ARDA ERŞİN)

Gündem