6 aydır iddianame bekleyen tutuklu gazeteciden mektup

6 aydır iddianame bekleyen tutuklu gazeteciden mektup
Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu bulunan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, 6 aydır tutuklu olmalarına rağmen iddianamenin hâlâ hazırlanmadığını belirterek, “Daha neyle suçlandığımızı dahi bilmiyoruz. Ancak şunun bilinmesini istiyoruz ki, yapılacak tüm suçlamalar şimdiden hükümsüzdür” dedi.

Diyarbakır'da 8 Haziran 2022'de Jinnews, Mezopotamya Ajansı ile Pia, Ari ve Pel isimli prodüksiyon şirketlerine yapılan operasyonda 20'si gazeteci 22 kişi gözaltına alınmış, 16'sı tutuklanmıştı.

6 aydır tutuklu bulunan gazetecilerin soruşturmaları hâlâ tamamlanmadı. Tutuklu bulunduğu Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden, eşbaşkanı olduğu Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) aracılığıyla bir mektup gönderen gazeteci Serdar Altan, hâlâ ne ile suçlandıklarını bilmediklerini belirtti.

Altan, mektubunda, “Bilindiği üzere bizlere ve çalıştığımız kurumlara dönük gerçekleştirilen operasyonun üzerinden 6 ay geçiyor. Maalesef 6 aydır özgürlüğümüzden mahrum bir şekilde dört duvar arasında tutulmaktayız. Hukuksuz bir şekilde gerçekleştirilen operasyon sonrası hukuksuzluklar zinciri tutuklanmamızla sonuçlandı” dedi.

“Biz tutuklanınca bir şeyler düzeldi mi?”

“Peki, aradan geçen 6 ayda ülkede ne oldu? Tutuklanmamız bir şeylerin düzelmesine vesile oldu mu, her şey daha mı iyi oldu?” diye soran Altan, tam aksine zaten kötü olan ülkenin hâlinin daha beter bir hâl aldığını kaydetti.

Düşünce ve ifade özgürlüğünün gerilediğini, cezaevlerindeki gazetecilerin sayısının arttığını, muhalefete dönük hamlelerin, sert yönelimlere evrildiğini belirterek, bazı örnekleri sıralayan Altan, “Kısacası toplumun tüm kesimleri büyük bir tehdit altında” dedi.

“Dayanışma olmadan başarı sağlanamaz”

Altan, şöyle devam etti: “İşte tüm bunlar, bizlere, yani bir bütün olarak bütün gazetecilere neden bunca pervasızca yöneldiklerini daha net ortaya koyuyor. Tüm bu yaşananlar görülmesin, duyulmasın isteniyor. Gerçekler karanlıkta kalsın istiyorlar ve hakikatin üstünü örtüyorlar. Bu yüzden 6 aydır tutukluyuz, bu yüzden onlarca arkadaşımız yıllardır zindanlarda tutuluyor, bu yüzden yüzlerce gazeteci yargılanıyor ve cezalandırılıyor.

“Aradan 6 ay geçmiş olmasına rağmen halen hakkımızda iddianame hazırlanmadı. Yani daha neyle suçlandığımızı dahi bilmiyoruz. Ancak şunun bilinmesini istiyoruz ki, yapılacak tüm suçlamalar şimdiden hükümsüzdür. Bunun için bir an önce tahliye edilmemiz gerekmektedir. Sadece biz değil, tutuklu tüm gazeteciler bir an önce özgürlüğüne kavuşmalıdır. Bu konuda başta basın meslek örgütleri olmak üzere, meslektaşlarımız ve tüm kamuoyundan daha fazla duyarlılık bekliyoruz. Bilinmeli ki, özgür basın olmadan özgür toplum olamaz, dayanışma olmadan başarı sağlanamaz.”

İlgili Haberler
Gündem