Depremin yıldönümünde Adıyaman’da bir köy: Hayvanlar soğuktan ölüyor, insanlar çadırda

Depremin yıldönümünde Adıyaman’da bir köy: Hayvanlar soğuktan ölüyor, insanlar çadırda
6 Şubat depremlerinde büyük bir yıkıma uğrayan Adıyaman’da bulunan Yaylacık köyü sakinlerinin hali içler acısı. Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala çadırlarda kalan depremzedelerin hayvanları soğuktan ölürken kendileri de adeta hayatta kalabilme mücadelesi veriyor.

ESRA TOKAT


6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde 11 il büyük bir yıkıma uğradı. Bunlardan biri de Adıyaman oldu. Aradan geçen 1 yıla rağmen durum köylerde oldukça vahim.

"Burada çok büyük bir fakirlik var"

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde bulunan Yaylacık Köyü de bunlardan biri. Köy sakinlerinden Ahmet Yorulmaz, "Köyümüz şu an gerçekten çok zor durumda. Burada çok büyük bir fakirlik var. Dayımın 270 hayvanı öldü depremde kalanlar da soğuktan ölüyor. Herkes burada çok zor durumda" dedi.

Çadırın içinde betonun üstünde banyo yapıyorlar

Yaylacık köyünde 5 kişilik ailesi ile bir çadırda yaşayan depremzede Rukiye Özgenel ise çadırda yaşıyor. Yaşadıkları çadırın içinde betonun üstünde banyo yaptıklarını ifade eden, çamaşır makineleri çadırın dışında ve evin pek çok yerinden kablo geçtiği için tehlikeli bir ortamda yaşadıklarını belirten Özgenel, “Çadırda oturmak çok zor. Geçtiğimiz yıl depremden sonra kurulan çadırımızın yeri çok kötüydü, içine su doluyordu, çamurdu. Çadırın yerini düzeltmek için başvurdum, bana söz verdiler devletin kepçecisi gelecekti gelmedi. Gelen devletin kepçecisi ben de vatandaşıysam niye bana yardımcı olmuyor?” diye yaşadıklarına isyan etti.

photo-2024-02-05-21-58-04.jpg
Özgenel ailesinin çadırın içinde banyo yaptığı alan

"Az kalsın biz içinde yanacaktık"

Kendilerine verilen Çin konteynerlerinin çok sağlıksız olduğu için çadırda yaşamak zorunda kaldıklarını ifade eden Özgenel, “Hava çok soğuk olduğunda çok üşüyoruz, soba yakmazsak daha kötü oluyor. Konteynerde soba yapma lüksümüz yok. Konteynerde elektrikli soba yapmak ise gerçekten çok tehlikeli. Biz bir iki defa denedik elektrikli sobayı yakmayı az kalsın biz içinde yanacaktık çünkü tesisatları sağlam değil" dedi ve şunları ekledi:

"Devletin hiçbir şeyinden faydalanamadık"

"Gölbaşı’na gittim Kaymakam Bey’e gittim ama muhtar bey onaylamadığı için bize gelmedi. Yaşam konteyneri istedim, en azından o olursa belli bir zamana kadar zorluk çekmem. Onu da seçime bağladıkları için bize Yaşam konteynerini vermediler. Depremde kalan biziz, ölümden dönen bizim çocuklarımız. Ama biz devletin gelen konteynerinden olsun, devletin hiçbir şeyinden faydalanamadık. Benim 5 yaşında oğlum 11 yaşında kızım var beni neden mağdur ediyorlar. Kimsenin beni mağdur etmeye hakkı yok. Gereğinin yapılmasını istiyorum."

Gündem