6 yaşındaki çocuk cinsel istismara uğramıştı: Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli, Hiranur Vakfı mütevelli heyetinden çıkarıldı

6 yaşındaki çocuk cinsel istismara uğramıştı: Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli, Hiranur Vakfı mütevelli heyetinden çıkarıldı
İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızını cemaat üyesi 29 yaşındaki Kadir İstekli ile dini nikâhla evlendirdiğinin ortaya çıkmasının ardından bu iki ismin Hiranur Vakfı mütevelli heyetinden çıkarıldığı ortaya çıktı.

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, 6 yaşındaki kızı H.K.G’yi, 29 yaşındaki tarikat üyesi Kadir İstekli ile “dini nikâhla evlendirdiği” ortaya çıkmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, söz konusu vakfa ilişkin müfettiş görevlendirildiğini belirterek, “Aile Bakanlığımız davaya müdahil oldu, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün görevlendirdiği müfettiş göreve başladı, detaylı inceleme yapılıyor. Hassasiyetle konuyu takip ediyoruz” diye konuşmuştu. Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) avukatları 9 Aralık 2022’de Hiranur Vakfı’nın kapatılması için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmuştu.

2 ay sonra verilen yanıt

Cumhuriyet'ten Mehmet Oflaz'ın haberine göre Hiranur Vakfı’yla ilgili başlatılan soruşturmanın akıbetini ve vakfın kapatılmasına ilişkin yapılan talebin sonucunu öğrenmek için Cumhuriyet gazetesi CİMER’e başvuru yaptı. Ancak bu başvuru, 2 ay 12 gün sonra yanıtlandı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Vakıf Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nden verilen yanıtta, “Söz konusu vakıf genel müdürlüğümüzce denetime alınmış, denetim sonucu getirilen tembihat doğrultusunda işlem yapılmıştır” dendi.

Vakıf yönetiminden çıkarıldılar

Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilisi, “Müfettişlerimiz tarafından 31 Ocak’ta düzenlenen inceleme raporuyla vakfın kuruluş senedinde değişikliğe gidilmesi, Gümüşel ve İstekli’nin mütevelli heyeti dâhil vakıf yönetiminden çıkarılması sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.

'Resmi bağlamda vakıf ile ilişkileri yok'

Hiranur Vakfı Genel Başkanı Avukat Bulut Müslüm Gezer ise H.K.G. olayının gündeme gelmesinden önce Yusuf Ziya Gümüşel’in 14.03.2022, Kadir İstekli’nin ise 13.04.2022 tarihinde vakıf mütevelli heyeti ve yönetimden istifa ettiğini, “resmi bağlamda vakıfla ilişkilerinin olmadığını” savundu. (Kısa Dalga)

Gündem