65 kişiye mezar olmuştu... Depremde yıkılan İsias Otel'deki kaçak kat için imar affından yararlanılmış

65 kişiye mezar olmuştu... Depremde yıkılan İsias Otel'deki kaçak kat için imar affından yararlanılmış
Adıyaman'da depremde yıkılan İsias Otel'le ilgili bilirkişi raporunda, beton kalitesinin düşük olduğu, dere çakılı ve kumu kullanıldığı, ruhsatın 9 kat olarak verilmesine rağmen binanın toplam 13 kat olduğu belirtildi. 2016'da yapılan kaçak kat için ise 2018'deki imar affından yararlanılmış.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkımın yaşandığı Adıyaman’da ISIAS Otel de yıkıldı. Otelde bulunan, aralarında KKTC’den gelen sporcuların da olduğu 65 kişi yaşamını yitirdi.

İsias Otel'in göçmesine dair Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin hazırladığı bilirkişi raporu soruşturma dosyasına girdi.

ANKA'dan Tamer Arda Erşin'in haberine göre, raporda otelin bir katının “kaçak” olduğu belirtildi.

Kaçak kat imar affından yararlanmış

Raporda, “Dosyada bulunan bilgi ve belgelerden yapıya 2016 tarihinde ruhsatsız bir kat eklendiği ve toplam kat sayısının dokuzdan ona çıktığı anlaşılmaktadır” denildi.

Ruhsatsız katın, 2018 tarihinde yürürlüğe giren “imar affı” olarak bilinen yasal düzenlemeden faydalandığı kaydedilen raporda, “Eklenen bu katın 410 metrekare olduğu ve 3194 sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16. maddesi doğrultusunda 11 Ekim 2018 düzenleme tarihli yapı kayıt belgesi hazırlandığı görülmüştür” ifadeleri yer aldı.

"Beton kalitesi bariz bir şekilde düşük, dere çakılı ve kumu kullanılmış"

Raporda, otelin beton yapısına ilişkin tespitlere de yer verildi. Doğu Akdeniz Üniversitesi tarafından hazırlanan ön inceleme raporundaki bulguların aktarıldığı raporda, şu değerlendirmeler yapıldı:

“16.02.2023 tarihli Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından hazırlanan ön inceleme raporunda, beton kalitesinin bariz bir şekilde düşük olduğu, ayrıca çakıl ve kum olarak dere çakılı ve kumu kullanıldığı tespit edilmiştir. Kullanılan bu malzemelerin tane dağılımının iyi olmadığı tespit edilmiştir. Etriye kancalarının 135 derece bükülmediği ve bazı birleşim bölgelerinde soğuk derzin olduğu kanaati olduğu belirtilmiştir.”

9 kat ruhsata rağmen 13 katlı

Raporda, binanın projesine uygun yapılmadığına ilişkin de “Mimari proje bilgileri ruhsat bilgileri uymamaktadır” denilerek, şu değerlendirmede bulunuldu:

“Dosyada yapıya ait olan mimari ve statik proje incelendiğinde yapının bodrum, zemin artı asma 11 normal kat olmak üzere toplam 13 kat olduğu tespit edilmiştir. Bu bakımdan proje bilgileri ile ruhsat bilgileri uyuşmamaktadır. Projelerin toplam 13 kat olarak hazırlandığı fakat ruhsatın 9 kat olarak verildiği kanaatine varılmıştır.”

Raporda, binanın zemin raporu, statik hesap raporu ve statik projesinin bulunmadığına da dikkat çekilerek, “Rölöve ve projedeki taşıyıcı sistem eleman sayısı ve boyut uyumsuzluğu ve donatı detaylandırması yetersizliği var. Malzeme kalitesi yetersiz” denildi.

"Zemin etüt raporu yok"

Zemin etüd raporunun bulunmadığına dikkat çekilen raporda, "Yıkılan binanın taşıyıcı sistem elemanlarında donatı detayı (kolon ve kirişlerin etriye aralıkları, kanca özellikleri, bindirme boyları, ankraj ve kenetlenme boyları) ile ilgili eksiklikler olduğu anlaşılmaktadır. Yukarıda bahsedilen donatı detay eksikliklerinin dava konusu binanın yıkılma nedenlerinden biri olabileceği düşünülmektedir" denildi.

Karot örneklerinde yapılan incelemeye göre beton dayanımının düşük olduğu kaydedilen raporda, kolonların bazılarının kolon-kiriş birleşim kesme güvenliğini açısından, kirişlerin bazılarının kesme güvenliği açısından yeterli olmadığı belirtildi.

Raporda, binanın yıkılmasına ilişkin sorumluluklara da yer verilerek, binanın sahibi Ahmet Bozkurt, statik proje mesulü Erdem Yıldız, Adıyaman Belediyesi’nde o dönemki yapı kontrol birimi ve yapı ruhsatlarında proje kontrollerinden sorumlu kişi “asli kusurlu” bulundu. (Kısa Dalga)

Gündem