Millet ittifakı ‘Mutabakat metninde laiklik yok’ eleştirilerine yanıt verdi

Millet ittifakı  ‘Mutabakat metninde laiklik yok’ eleştirilerine yanıt verdi
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, “Mutabakat metninde ‘laiklik yok” eleştirilerine yanıt verdi.

ESRA TOKAT


6’lı masa tarafından açıklanan Ortak Politikalar Mutabakat Metni kamuoyunda genellikle olumlu karşılanırken eksikliklerinin olduğu eleştirileri de yapıldı. Eleştirilerden biri de laiklik konusu oldu.

Metinde laiklik konusuna yer verilmemesi önemli bir eksiklik olarak yorumlanırken CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ eleştirilere yanıt verdi.

CHP’li Mahmut Tanal, “Herkes metinde laiklik kavramını arıyor ancak metin laikliğin tanımını yapıyor zaten” derken İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, “Laiklik ilkesinin Millet İttifakının sarsılmaz bir güç kaynağı olduğunu açıkça ifade etmeliyim” ifadelerini kullandı. DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin “Biz hala bu ülkede eğer demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletini tartışma konusu haline getirebiliyorsak bu durum çok üzücü” yorumunda bulunurken Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ise “Anayasa’nın ilk dört maddesi ile hiçbir partinin bir sorunu yok. Özgürlükçü laiklikten yana olduğumuzu hep söylüyoruz..." dedi.

Laiklik bu ülkenin çimentosudur’

“Herkes metinde laiklik kavramını arıyor ancak metin laikliğin tanımını yapıyor zaten” diyen Tanal'ın görüşleri şöyle:

“Çağdaş uygarlık düzeyi, hukuk devleti ve demokrasi vurgusu yapılıyor metinde. Bu tanımlamaların hepsi zaten laiklik demektir. Zaten laik olmayan bir ülkede demokrasi olmaz. Hukukun üstünlüğünün olmadığı bir ülkede de laiklik olmaz. Herkes metinde laiklik kavramını arıyor ancak metin laikliğin tanımını yapıyor zaten. Laiklik bu ülkenin çimentosudur. Çimentosunu zaten metinde kurduk biz.”

mahmut-tanal.jpg
Mahmut Tanal

‘Bu ilke eksiksiz ve olması gerektiği gibi konuşlanmıştır’

Şu ana kadar ortaya konulan metinler ve taahhütlerle ilgili eleştirilerin süreci daha etkin ilerlemesi için değerli olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan İYİ Parti Sözcüsü Zorlu ise “Laiklik ilkesinin Millet İttifakının sarsılmaz bir güç kaynağı olduğunu açıkça ifade etmeliyim. İYİ Parti Türkiye’mizi demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti temelinde yükseltmek istemekte ve buna yönelik tüm engelleri yıkmakta kararlıdır” dedi. Zorlu sözlerine şöyle devam etti:

“Bakınız daha önce ortaya koyduğumuz 10 maddelik “temel hedef ve ilkeler” kısmında din ve vicdan hürriyeti ile buna ilişkin temel dayanaklar açıklanmış, ardından anayasa değişikliği önerimizi duyurduğumuz metinde de bu ilke eksiksiz ve olması gerektiği gibi konuşlanmıştır. Son mutabakat metininde de bu çerçeveye sadık kalınarak laikliğin hayata geçmesini sağlayacak demokrasi, çoğulculuk, kuvvetler ayrılığı, fırsat adaleti, düşünce ve ifade hürriyeti gibi hususlar da olması gerektiği gibi milletimize sunulmaktadır.”

kursad-zorlu.jpg
Kürşad Zorlu

‘Biz bu temel değerleri tamamen içselleştirmiş partileriz’

“Hükümet programında Cumhuriyet’in temel değerleri bu masanın tamamının zaten benimsediği ve tartışmadığı bir konu” diyen DEVA Partili Şahin ise şöyle konuştu:

“Biz hala bu ülkede eğer demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletini tartışma konusu haline getirebiliyorsak bu durum çok üzücü. Zaten biz bu temel değerleri tamamen içselleştirmiş partileriz. Laiklik bu ülkenin tutkalı ve mayasıdır. Bu bir hükümet programıdır. Hükümet programında ne yapacağımıza hangi adımları atacağımızı anlattık. O yüzden eylem planında böyle bir izahata da gerek duymadık.

idris-shin.jpg
İdris Şahin

Anayasa’nın ilk dört maddesi ile 6’lı masada yer alan hiçbir partinin bir sorunu yok’

“Laiklikle hiçbir derdimiz yok” diyerek sözüne başlayan Gelecek Partili Özdağ, 6’lı masanın Temel İlkeler ve Hedefler Bildirgesi’nde ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem anayasa değişikliği metninde Ülkemizi insan hakları temelinde ve gerçek manada demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti kılmayı kaçınılmaz bir sorumluluk olarak görüyoruz" ifadelerinin yer aldığını hatırlattı ve şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti laik, demokratik bir hukuk devletidir. Anayasa’nın ilk dört maddesi ile 6’lı masada yer alan hiçbir partinin bir sorunu yok. Özgürlükçü laiklikten yana olduğumuzu hep söylüyoruz. Hep diyoruz laiklik din ve vicdan özgürlüğüdür. Devletin din ve vicdan özgürlüğü konusunda herkese aynı mesafede olması gerekir. Biz bunları zaten yazmıştık. Öte yandan bizim yazdıklarımız NAS değil, Allahın kelamı değil. Bizim yazdıklarımız 6 partinin oluşturduğu ortak akıl. 6 masa dışında akademi, medya, STK’lar, hukukçular ve yurttaşlar var. Biz bu metinle alakalı herkesin görüşüne açığız.”

selcuk-ozdag.jpg
Selçuk Özdağ

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Özel Haber