6’lı masa 'temel politikaları' ele alacak

6’lı masa 'temel politikaları' ele alacak
Masayı oluşturan partilerin oluşturduğu Temel Politikalar Komisyonu hazırladığı 100 sayfalık raporu liderlere sundu. Rapor, kamu yönetimi, yasama, yürütme ve yargı ana başlıklarından oluşuyor.

MAHMUT AYDIN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun oluşturduğu 6’lı masa yarın 8. kez toplanacak. Toplantının temel gündemlerinden birisi de “temel politikalar” olacak.

Masayı oluşturan partilerin oluşturduğu Temel Politikalar Komisyonu hazırladığı 100 sayfalık raporu liderlere sundu. Rapor, kamu yönetimi, yasama, yürütme ve yargı ana başlıklarından oluşuyor. Raporun bu konulara bağlı 54 alt başlığı da bulunuyor. Komisyonu oluşturan 6 parti temsilcisi temel konulara ilişkin partilerinin görüşlerini içeren yazılı metinleri komisyona getirdi. Yaklaşık 600 sayfadan oluşan metin baz alınarak 100 sayfalık bir rapor hazırlanarak liderlere sunuldu.

Temel Politikalar Komisyonunun “propaganda” konusunda hazırladığı öneriler de 6 liderin masasında. Toplantıda; 6 partinin temel konularda ortak dil kullanması, ziyaret ve mitinglerde dile getirilecek konuların belirlenmesi gibi önerilerin de tartışılacak. Somut politika, taahhüt ve projeler ilk 100 günde, ilk 1 yılda, 1 yıldan uzun sürede yapılacaklar şeklinde gruplandırılarak ele alınacak.

GEÇİŞ SÜRECİNİ LİDERLER BİZZAT ÇALIŞTI

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminden Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş sürecini liderlerin bizzat çalıştığı bildirildi. Geçiş sürecinde şimdiye kadar uzlaşamayan liderlerin yarın yapılacak toplantıda nasıl bir karar alacakları Başkentte merak konusu. Geçiş sürecinde “2 yıl sonra”, “5 yıl sonra” ve “hemen geçilmeli” seçeneklerini savunan partiler var. Konu, liderlere sunulan olası parlamento simülasyonlarına göre tartışılacak.
Liderlerin yarın yapılacak toplantıda, 6’lı masa buluşmalarının 15 günde bir hafta içi yapılması önerisini de karara bağlayacakları ifade edildi.

BAŞÖRTÜSÜ GÜNDEMDE

6’lı masanın yarınki toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından yasa önerisiyle gündeme getirilen “başörtüsü özgürlüğünün yasal güvence” konusu da ele alınacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından gündeme eklenen konuda CHP’nin yasa önerisinden sonra AKP’de hazırlanan Anayasa değişikliği teklifine karşı nasıl bir yol izleneceği de karara bağlanacak.

Liderlerin önemli bir gündem maddesi de BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’ın 6’lı masaya katılma talebi olacak.

Toplantıda cumhurbaşkanı adaylığı sürecinin de değerlendirileceği ancak cumhurbaşkanı adayının Ocak ayında yapılacak toplantı sonrası açıklanması planlanıyor.

Özel Haber