6'lı masada cumhurbaşkanı adayı için hangi kriter yer almadı?

6'lı masada cumhurbaşkanı adayı için hangi kriter yer almadı?
Altı muhalefet partisinin liderlerinin önceki günkü toplantısından sonra yayınlanan ortak imzalı bildiride cumhurbaşkanı adayının nitelikleri arasında “seçilebilirlik” kriterinin yer almaması dikkati çekti.

CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin oluşturduğu altılı masa toplantısının üçüncüsünden “Yıkılmadık ayaktayız” mesajı çıktı.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun 3. ittifak çıkışı, ardından DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın seçilecek cumhurbaşkanı adayını tarif ederken kullandığı ”20 yıllık AKP döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak" ifadesinin yarattığı gerginlikle önceki gün toplanan 6’lı masadan yapılan açıklamada, “Kriz yok yola devam” mesajı öne çıktı.
Başkent kulislerinde “yıkılmadık ayaktayız” açıklaması olarak değerlendiren 6 liderin imzaladığı bildiriden herhangi bir sürpriz yoktu .
Açıklamada siyasi ahlak yasası, stratejik planlama teşkilatı ve Merkez Bankası Başkanlığı için ilk kez somut ifadeler kullanıldı.
Cumhurbaşkanı adayının nitelikleri de ilk kez ortak imzalı bildiride yer aldı. Buna göre, cumhurbaşkanı adayı “Uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletimizin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi” olacak. Niteliklerin kamuoyuna açıklanacağını daha önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu duyurmuştu.

SEÇİLEBİLİRLİK KRİTERİ YER ALMADI

Ortak imzalı bildiride cumhurbaşkanı adayının nitelikleri arasında “seçilebilirlik” kriterinin yer almaması dikkati çekti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Genel Başkan Yardımcı Koray Aydın, cumhurbaşkanı adayının “seçilebilir” olması gerektiğini söylemişlerdi. DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın Babacan ve Davutoğlu’nun tepkisine yol açan tweet'inde de cumhurbaşkanı adayının “seçilebilir” olması gerektiğini yazdı. Toplantıda, Davutoğlu’nun cumhurbaşkanı adayının niteliklerinin belirlenmesinde ısrarcı olduğu öğrenildi.

CEMAL KAŞIKÇI İFADELERİ ÇIKARILDI

Aldığımız bilgiye göre, toplantıda DP Genel Başkanı Gültekin Uysal tarafından liderlere bir mutakabat metni sunuldu. Metin, liderlerin önerileriyle değiştirildi.
Aynı metinde yer alan Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devredilmesiyle ilgili cümleler çıkarıldı. Yerine ABD Başkanı Biden’ın 24 Nisan mesajına tepki eklendi.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun, DP Genel Başkanı Uysal’a cumhurbaşkanı adayının nitelikleriyle ilgili attığı twiti hatırlattığı, Uysal’ın da niyetini tekrar açıkladığı bildirildi.
Seçim güvenliği ve seçimlere hangi yöntem ve taktikle girileceğinin de liderce etraflıca görüşüldü belirtildi. Ayrıca “hükümetin yıpratma operasyonlarına” yol vermemek için ayrıntıların seçim sürecine kadar açıklanmaması kararı alındığı kaydedildi.

Özel Haber