6’lı masada ortak görüş: “Önce seçim beyanamesi sonra aday”

6’lı masada ortak görüş: “Önce seçim beyanamesi sonra aday”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun sürpriz başörtüsü çıkışı sonrası 6’lı masada oluşan görüş ayrılıklarının bir krize yol açması beklenirken 6’lı masadan önce seçim beyannamesinin hazırlanması sonra cumhurbaşkanı adayının açıklanması konusunda mutabakat çıktı.

MAHMUT AYDIN

ANKARA - TBMM kulislerinde görüştüğümüz CHP ve İYİ Parti yöneticileri, 6’lı masanın kararıyla oluşturulan komisyonların son derece yoğun bir gündemle çalıştıklarını bildirdi. Komisyonların bazılarının çalışmalarını tamamladığını ve metinlerin liderlere iletildiğini ifade eden kaynaklar, 6’lı masanın “önce seçim beyannamesi sonra adayın belirlenmesi” konusunda mutabık kaldığını açıkladı. Halkın karşısına çıkacak adayın nasıl bir cumhurbaşkanı olacağını, parlamenter sisteme nasıl geçileceğini, TBMM’nin nasıl oluşturulacağının önceden belirlenerek, halka duyurulmasının önemine işaret eden kaynaklar, “seçim beyannamesi ya da yol haritası denilen belgelerle halkın karşısına çıkacak aday kendini güçlü hissedecek ve toplumu daha kolay ikna edecek” görüşünde.

Bu arada 6’lı masanın oluşturduğu iletişim komisyonun da “liderlerin ve cumhurbaşkanı adayının ortak bir dil kullanması için yoğun bir çalışma yürüttüğü” ifade edildi. Komuoyuna iletilecek mesajlarda dil birliği sağlanmasını amaçlayan komisyon kısa sürede çalışmasını tamamlayarak liderlere sunacak.

6’LI MASA TOPLANTISI KASIM AYININ İKİNCİ HAFTASI

6’lı masanın ikincin turunun 2. Toplantısı DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde yapılacak. Liderlerin 6 Kasım’da planlanan buluşması Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun Birleşik Arap Emirlikleri’de katılacağı toplantı nedeniyle Kasım ayının ikinci haftasına ertelendi.

“BAY KEMAL’İN” KASIM AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Kasım ayını bekleyin, Bay Kemal’i bekleyin” açıklaması da Meclis muhalefet kulisinde CHP yöneticilerine soruldu. CHP kurmaylarının vendiği bilgiye göre Kılıçdaroğlu’nun Kasım ayı sürprizi ekonomi. Kılıçdaroğlu’nun yaşanan ekonomik krizden çıkış yolu ve yapısal reformlarla ilgili çözüm önerilerini açıklayacağı bildirildi.

“İYİ PARTİ KILIÇDAROĞLU’NUN ADAYLIĞINA KARŞI DEĞİL”

İYİ Parti yöneticileri ise son aylarda özellikle iktidara yakın medyada sıkça dile getirilen “İYİ Parti, Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı” iddialarını kesin bir dille yalanladı. İYi Parti’li bir kurmay, “İktidar ve kontrol ettiği medya bu seçimi bir liderler, isimler mücadelesine çekmek istiyor. Oysa önümüzdeki seçimde, sistemler yani Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen tek adam rejimi ile Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem yarışacak. Biz yeni bir tek adam aramıyoruz. 6’lı masanın seçtiği aday ve partilerimiz Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş için çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

BAŞÖRTÜSÜ İÇİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ

CHP ve İYİ Parti kurmayları, AKP’nin başörtüsü ve aile yapısı ile ilgili Anayasa değişikliği ve bunun halk oylamasına sunulması teklifinin bir “Macaristan Başbakanı Viktor Orban taktiği” olduğu konusunda hemfikir. Aynı kurmaylar, AKP’nin bu konuda getireceği teklifi kesinlikle desteklemeyeceklerini söyledi. Ayrıca AKP’nin seçimlerin 14 Mayıs 2023’te yapılması teklifine de mesafeli. CHP’li bir kaynak, “seçimi öne almak istiyorlarsa Cumhurbaşkanı alsın yetkisi var. Bu yöndeki bir teklifi asla desteklemeyiz” dedi.

Politika