6'lı masaya rehavet uyarısı: 'Kimi aday göstersek seçilir' fikri yanlış

6'lı masaya rehavet uyarısı: 'Kimi aday göstersek seçilir' fikri yanlış
Kulislere göre 6'lı masada Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası adaylığına ciddi bir itiraz gözükmüyor. Ancak yeni seçim yasası ve Ukrayna krizinde iktidarın oynadığı rol nedeniyle Cumhurbaşkanlığı seçimi kolay geçmeyecek. Gazeteci Murat Yetkin, özellikle CHP'de bir rehavet havası olduğuna dikkat çekti.

Deva Partisi'nin seçime kendi amblemiyle gireceğini açıklaması siyaset kulislerini hareketlendirdi. Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun kulis haberine göre 6'lı masa Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası cumhurbaşkanlığı adaylığına sıcak bakıyor. 24 Nisan’daki Balgat zirvesinin ardından yapılan ortak açıklamada, muhalefetin adayına yönelik yapılan “uzlaşmacı, özgürlükçü, demokratik değerleri içselleştirmiş, milletin tamamını kucaklayan, siyasi ahlak ilkelerini benimseyen, liyakat sahibi” tanımlamasını anımsatan İYİ Parti kanadı, “bu kriterlere en uygun isimlerden birinin Kılıçdaroğlu olduğunu” kaydediyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, partisinin önceki günkü grup toplantısında yaptığı konuşmanın ardından kurmaylarının, “adaylığını ilan etti” açıklamaları, 6’lı masadaki diğer partilerde de yankı buldu.

Ancak İYİ Partililer, “2023 seçimlerinin mutlaka kazanılması gerektiğinin” altını çizerek adayın belirlenmesi sürecinde “seçim gelene dek yapılan kamuoyu araştırmalarının yakından takip edileceğini” vurguluyor.

Gazeteci Murat Yetkin de Yetkin Report'ta kaleme aldığı yazısında benzer bir hususa vurgu yaptı. Murat Yetkin, yazısında özetle şu noktalara dikkat çekti:

"Ancak DEVA’nın kararının özellikle CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na göstermesi gereken bir yönü daha var.

Yeni seçim yasasıyla ve Erdoğan’ın Ukrayna Krizinde oynadığı diplomatik rolün ekonomik krize olumlu etkide bulunma ihtimaliyle seçim eskisine göre daha zor geçecek.

Muhalefetin, Erdoğan’ı seçimde alt etmek istiyorsa adayının gerçekten açık ara, bir iki puan değil daha fazla farkla seçilebilecek bir isim olması gerekiyor. Kılıçdaroğlu’nun etrafında “ekonomik ve siyasi yapı dökülürken Erdoğan nasıl olsa seçim kazanamaz, kimi göstersek seçilir” yanılgı ve rehaveti içinde bir ekip olduğu görünüyor. Bu da örneğin altılı masadaki liderlerin Kılıçdaroğlu kendisini aday gösterirse Erdoğan ve AK Partinin Kılıçdaroğlu’nun Alevi inancından olması üzerine şiddetli bir karşı-kampanya başlatacağı endişesi duymasına yol açıyor."

YAZININ TAMAMI

Politika