7 ülkeden peş peşe vaka bildirimi geldi: 6 yaş altı çocuklarda Hepatit alarmı

7 ülkeden peş peşe vaka bildirimi geldi: 6 yaş altı çocuklarda Hepatit alarmı
İngiltere ve Avrupa, son olarak da İsrail'de gündeme gelen, özellikle 6 yaş altı çocuklardaki 'sarılık belirtisiyle kendini gösteren' hepatit vakalarındaki ani artış nedeniyle, hem Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) hem de Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aileleri uyardı.

Önce İngiltere, ardından Danimarka, İrlanda, Hollanda ve İspanya, son olarak da Amerika ve İsrail'den bildirilen çocuklarda "gizemli hepatit" vakaları, yeni bir küresel salgın mı geliyor sorusuna neden olurken, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) peş peşe açıklamalar yayınladı.

İngiltere'de 8 çocuğa, "nedeni açıklanamayan akut hepatit nedeniyle" karaciğer nakli yapılmak zorunda kalındı. İlgili kurumlardan yapılan açıklamalarda, sarılık, ishal, kusma ve karın ağrısı şikayetleri ile hastaneye kaldırılan çocuklarda tespit edilen hepatitlerin kesin nedeninin henüz bilinmediği, ancak geçirilmiş Kovid-19 enfeksiyonu etkisi olabileceği yönünde de araştırmaların sürdürüldüğü kaydedildi.

ECDC'nin açıklamasında, akut hepatit tespit edilen çocuklardaki yüksek karaciğer enzimi değerlerine dikkat çekildi, Kovid-19 aşılarıyla ilgili bir bağlantı tespit edilemediği, tüm vakalarda Hepatit A, B, C, D ve E tipi virüs etkenlerine de rastlanmadığı belirtildi. İskoçya'dan bildirilen 13 vakadan 3'ünde Kovid-19 pozitifliği, ikisinde ise son 3 ay içinde geçirilmiş Kovid-19 enfeksiyonu saptandığı açıklandı. 5'inde ise mevsimsel salgına neden olan adenovirüs pozitifliğine dikkat çekildi.


"SARILIK BELİRTİSİNDE KOVİD GEÇMİŞİ DE ARAŞTIRILMALI"

Virüslerin neden olabildiği hepatitler hakkında bilgi veren Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Esra Polat, ishal, kusma, sarılık belirtileri olan ve karaciğer enzimlerinde yükseklik saptanan çocuk hastalarda, Kovid geçmişinin de araştırılması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Polat özetle şu bilgileri aktardı:

"Bu vakalar İngiltere'de korkutucu hale geldi ve buna yönelik de araştırmalara devam ediliyor. Ancak henüz etkeni bilmiyorlar. Hepimizin bildiği gibi aslında sarılığa, daha doğrusu karaciğer iltihabına neden olabilecek bir sürü etken var. Viral enfeksiyonlar da bunların başında geliyor. Koronavirüs hayatımıza girdiğinden beri çok şey öğrendik. Korona vakalarında karaciğer tutulumu da olduğunu gördük. 2020 Eylül'ün den itibaren de koronavirüs sonrasında gelişen farklı bir hastalıkla tanıştık. Bu da MIS-C enfeksiyonu yani multi inflamatuar sendrom. Çocuklarda görülen MIS-C, birçok hastada çok gürültülü seyretti. Bizim de burada takip ettiğimiz, yoğun bakımda uzun süreli tedavi verdiğimiz hastalarımız oldu."

"Şu anda bizim bu şekilde gördüğümüz tespit ettiğimiz bir vakamız yok. Ama şu konuda uyanık olmalıyız" diyen Doç. Dr. Polat, şöyle devam etti: "Özellikle ailelerden şunu istiyoruz. Lütfen enfeksiyonlar açısından uyanık olalım. Sadece basit burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük değil, yine gastroenterite (sindirim sistemi enfeksiyonu) ait olabilecek karın ağrısı, ishal, kusma gibi yakınmalarla birlikte, çocuklarının renklerine dikkat etsinler. Özellikle gözlerde sararma ile başlayabilir bu tip enfeksiyonlar. Mutlaka hekime başvuruşunlar."
(DHA)

Sağlık