72 kişiye mezar olan İsias Otel'de dere kumu kullanılmış

72 kişiye mezar olan İsias Otel'de dere kumu kullanılmış
Kahramanmaraş merkezli depremlerde 72 kişi kişinin yaşamını yitirdiği Adıyaman'daki İsias Otel'in inşaatına dere kumu kullanıldığı, binaya ruhsatsız kaçak kat eklendiği, beton kalitesinin düşük, demir kalınlığının ise standart altında olduğu ortaya çıktı.

Adıyaman'da 72 kişiye mezar olan İsias Otel ile ilgili yapı sahiplerinden A.B., M.F.B. ve E.B., Fenni Mesul ve Statik Proje Müellifi E.Y., Statik Proje Müellifi H.B. tutuklu, B.A., H.A., M.G., S.Z., Ş.Ö. ve U.B.'nin adli kontrol şartı ile tutuksuz yargılandığı dosyada iddianame tamamlandı.

Kaçak kat eklendi dere kumu kullanıldı

İddianamedeki raporda, binanın 1991 yılında apartman olarak inşa edildiği ancak 2016 yılında ruhsatsız kaçak kat eklendiğine de dikkat çekildi. Zemin raporu, statik hesap ve statik projesinin de bulunmadığı belirtilen binanın inşaatında ise dere kumu kullanıldığı tespit edildi.

Beton kalitesi de düşük, demir kalınlığı standardın altında

Ayrıca raporda betonun kalitesinin bariz bir şekilde düşük olduğu, demir kalınlığının standardın çok altında olduğu belirtildi. Yapıya ilişkin zemin etüdü yapılmadığı ve binanın yapımında yasak olmasına rağmen dere kumu kullanıldığı belirlendi.

Ruhsat alınmadan kat eklenmiş

22 yıl 5 aya kadar hapis cezası istendi

İddianame şüphelilerin "Bilinçli taksirle birden fazla insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 5 aya kadar cezalandırılmaları talep edildi.

(DHA)

Gündem