7,6'lık depremin 'merkez üssü'nde son durum: Hayat 'normale' dönmeye başlıyor

7,6'lık depremin 'merkez üssü'nde son durum: Hayat 'normale' dönmeye başlıyor
Kahramanmaraş'ta 7,6'lık depremin merkez üssü Elbistan ilçesinde can kaybı 1000'e yaklaştı. Hayatın normale dönmesi için çalışmalar sürüyor.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat günü saat 04:17'de Pazarcık ilçesinde 7,7, aynı gün saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Depremde toplam can kaybı sayısı 40 bini aşmıştı.

Elbistan'a koordinatör vali olarak görevlendirilen Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, ilçedeki son duruma ilişkin bilgi verdi.

Vali Aydoğdu, şu anda ilk güne nazaran 'işlerin rayına oturmaya başladığını' belirterek 3 gündür enkaz kaldırma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Tamamen çöken 300 binanın başsavcılıkça kodlama işlemlerinin bitirildiğini, 20'nin üzerinde bina enkazının tamamen kaldırıldığını aktaran vali, "Bir taraftan enkazlar kaldırılırken diğer taraftan da binaların ağır, orta ve az hasarlı durumları tespit ediliyor. Yıkılması gereken binaların tespitleri yapılıyor" dedi.

Elektik ve su veriliyor

Aydoğdu şöyle devam etti: "Depolarımıza gıdalar istif ediliyor. Köylerimizdeki vatandaşlarımıza ulaşıyoruz. Altyapı hizmetleri devam ediyor. Doğalgaz hariç elektrik ve su, Elbistan'ın yüzde 90'ında bulunuyor. Çadırlar ile birlikte konteyner kentlerin altyapıları yapılıyor. Konteyner kentlerin altyapıları bitti. Bu süre içinde 2 binin üzerinde konteyneri de hayata geçirmiş olacağız."

'Fırın, market, bakkal açık'

Bölgede çok sayıda ekibin görev yaptığını belirten Vali Aydoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Normale dönmek için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Fırınlarımızı, marketlerimizi, lokantalarımızı ve bakkallarımızı açmaya başladık. Burada hayatı normalleştirirsek, insanlar acılarıyla yaşamaya başlarlarsa; Elbistan'da normal bir seyir ortaya çıkacak. Şu anda alanda 4 bin 600 kişilik bir ekip var. Bu ekip altyapı, elektrik, doğal gaz işlerini hallediyor. Bir taraftan da DASK ile birlikte sigortalı binalarımızı tespit ediyoruz. 2 konteynerde halkla iletişim birimleri kurduk. Vatandaşların merak ettikleri konularla ilgili bilgi veriyoruz. Hızlı bir şekilde Elbistan'daki vatandaşlarımızın yaralarını sararak bu şehri inşa etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

'Enkaz kaldırmada ölen yok'

Depremde hayatını kaybeden ve yaralananların sayısını da veren Vali Aydoğdu, şunları kaydetti: "Enkaz kaldırma çalışmalarında hayatını kaybeden herhangi birine rastlanmadı; umarım çıkmaz. Elbistan'da deprem nedeniyle 924 kişi vefat ederken, 1825 kişi kurtarıldı. Hastanemiz tamamen normale döndü. Hastanemizde yaklaşık 500 vatandaşımız kalıyordu. Onları da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yurtlarına ve kapalı spor salonlarına yerleştirdik. Elbistan'da gıda yardımı gitmeyen, sokakta kalan hiçbir vatandaşımız yok. Eksiklerimiz olabilir. Bunları hızlı bir şekilde tamamlamaya çalışıyoruz." (DHA)

Gündem