Anagold'dan 9 işçinin göçük altında olduğu işletmede işçi kıyımı

Anagold'dan 9 işçinin göçük altında olduğu işletmede işçi kıyımı
Erzincan-İliç’te 13 Şubat’ta altın madeninde siyanürlü toprağın kaymasının ardından başlatılan soruşturma devam ederken, Anagold 27 işçiyi işten çıkardı.

Erzincan İliç'te 9 işçinin milyonlarca ton siyanür ve sülfürik asitli toprağın altında kalmasının 19. gününde altın madenini işleten Anagold, 27 işçiyi kapının önüne koydu.

Gazeteci İsmail Saymaz'ın sosyal medya hesabından paylaştığı belgeye göre Anagold, işten çıkarmaya "şirketin madencilik faaliyetlerinin durdurulmasını" gerekçe gösterdi.

Saymaz, bir işçiye gönderilen tebligatı da yayınladığı mesajında şu ifadeleri kullandı: "İliç’te 9 işçinin göçük altında kaldığı altın madeninde bugün 27 işçi sözleşmesi uzatılmayarak işten atıldı. Gerekçe olarak maden faciası gösterildi. Diğer işçiler 1 Nisan’a kadar izinli olacak. Seçimden sonra durum değerlendirilecek. İşçiler İliç Meydanı’nda toplanıyor."

ilic-x7ik.jpg

Ne olmuştu?

Anagold şirketi tarafından işletilen ve Erzincan-İliç’te bulunan Çöpler Altın Madeni’nde 13 Şubat’ta siyanürlü toprağın kaymasının ve dokuz işçinin göçük altında kalmasının ardından Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sürüyor.

Soruşturma kapsamında aralarında maden ocağını işleten firmanın Kanadalı yöneticisinin de bulunduğu altı kişi, “taksirle ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermekten” tutuklandı. İki şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Facianın ardından üst yönetimde yer alan genel müdür yardımcısı Kanadalı Jain Ronald Guille tutuklanırken, Anagold Madencilik’in Türkiye Ülke Müdürü ve Anagold Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Demirci, gözaltına alındıktan sonra yaklaşık altı saat içerisinde serbest bırakıldı. Madende operasyon direktörü olarak çalışan ve görevlendirilerek ABD’ye giden Kenan Özdemir, olay sonrası Türkiye’ye dönmedi. Özdemir’in yerine elektrik mühendisi, madenin bakım bölümü alanında dört yıldır müdür olarak görev yapan ve 5 Şubat’ta vekaleten göreve başladığını söyleyen Abdülkadir Cansız tutuklandı. Cansız, soruşturma kapsamında verdiği ifadede İngilizcesi ve iletişiminin iyi olması nedeniyle Özdemir’in yerine vekaleten görev aldığını, liç bölgesinden sorumlu olmadığını, çalışma alanının oksit ve tesis ekipmanlarının bulunduğu yer olduğunu anlattı. (Kısa Dalga)

Gündem