Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nden Demirtaş ve Kavala kararı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nden Demirtaş ve Kavala kararı
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını talep etti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını talep etti. Komite, Demirtaş için Türkiye’ye 30 Eylül’e kadar süre verdi.
Avukat Benan Molu, alınan kararları şöyle aktardı:
"Bakanlar Komitesi, bir kez daha Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını ve mahkumiyet kararlarının bozulmasını talep etti. Propaganda suçundan verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasının, Demirtaş'ı cezaevinde tutma ve seçimlere katılmasını engelleme amacı taşıdığını not etti.


Komite, başta Ankara 22. ACM'de devam eden dava ve Yargıtay'ın onama kararı olmak üzere, Demirtaş'ın yasama dokunulmazlığı ve ifade özgürlüğü kapsamında kalan açıklamaları nedeniyle uygulanan bütün olumsuz yaptırımların sonuçlarının ortadan kaldırılması gerektiğini hatırlattı.
Komite, İHAM Büyük Daire kararı doğrultusunda Hükümet'e eylem planı sunması için 22 Haziran'a kadar süre vermişti. Hükümet, ek süre talep etmediği halde hala eylem planı sunmadığı 30 Eylül'e kadar süre verildi.
Bakanlar Komitesi, Osman Kavala'nın serbest bırakılması talebini yineledi. Bu oturumda Türkiye'ye ihtarda bulunarak yaptırım sürecinin başlatılması bekleniyordu ancak Komite, Aralık oturumuna kadar Kavala'nın serbest bırakılmasını bekleme kararı aldı.

Gündem