AB liderlerinden Türkiye’ye Yunanistan uyarısı

AB liderlerinden Türkiye’ye Yunanistan uyarısı
AB Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirisinde, Ukrayna'ya ve Moldova’ya 'tam üyelik' statüsü verilmesinin yanı sıra Türkiye'den de söz edildi. Yunanistan'ın talebiyle hazırlanan 'Doğu Akdeniz' başlığında, Türkiye'ye "uluslararası hukuka tam olarak uyma" çağrısı yapıldı.

Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Ukrayna'ya ve Moldova’ya “tam üyelik” statüsü verdikleri tarihi zirvede Türkiye de gündeme geldi. Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis’in Doğu Akdeniz’de Türkiye ile yükselen gerilimi gündeme getirmesi üzerine, AB'nin sonuç bildirisinde Doğu Akdeniz başlığı altında Türkiye konusu da yer aldı.

'2021 DEKLARASYONU HATIRLATILARAK...'

Amerika'nın Sesi'nden Arzu Çakır'ın aktardığına göre, AB sonuç bildirisini dış ilişkiler bölümünde, “Doğu Akdeniz” başlığı altında şu ifadeler yer aldı:

"AB’nin Türkiye'nin son zamanlarda tekrarlanan eylemlerinden ve açıklamalarından derin endişe duyduğu” belirtilerek, “Türkiye, tüm AB üye devletlerinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermelidir. Avrupa Konseyi, önceki sonuçlarını ve 25 Mart 2021 tarihli deklarasyonu hatırlatarak, Türkiye'nin uluslararası hukuka tam olarak uymasını, Doğu Akdeniz'de bölgesel istikrar adına gerilimleri azaltmasını ve iyi komşuluk ilişkilerini sürdürülebilir bir şekilde geliştirmesini beklemektedir."

MİÇOTAKİS: UMARIM TÜRKİYE BU SEFER ÇAĞRILARA KULAK VERİR

Konuya ilişkin Brüksel’de gazetecilere açıklama yapan Miçotakis, “Atina sonuç bildirisinde yer alan ifadelerin tamamen arkasındadır. Burada Türkiye’ye açık bir dille AB üyesi ülkelerin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü sorgulamayı bırakması ve uluslararası hukuka uygun biçimde gerilimi düşürme tavrına geri dönmesi için çağrı yapılmıştır” dedi.

Miçotakis, “Umarım Türkiye bu sefer çağrılara kulak verir. Çünkü Doğu Akdeniz’de, son iki ayda, tamamen komşumuz tarafından tırmandırılan gerilimi düşürmenin tek yolu bu” diye konuştu.

HABERİN TAMAMI

Dünya