AB Macaristan’a karşı 'disiplin süreci' başlatıyor

AB Macaristan’a karşı 'disiplin süreci' başlatıyor
Avrupa Birliği, Macaristan'daki seçimleri ezici farkla kazanan Viktor Orban'ın hükümetine karşı 'hukuk devletini' ihlal gerekçesiyle 'disiplin süreci' başlatıyor. Orban'ın AB fonlarına erişimi engellenebilir.

Avrupa Birliği (AB), Macaristan'da demokrasiyi geriletme ve otoriterlik eleştirilerinin gölgesinde dördüncü kez başbakan seçilen Viktor Orban'a karşı 'disiplin süreci' başlatıyor. Hukuk devletinin ihlal edilmesi gerekçesiyle başlatılan süreç, Macaristan'a gönderilen AB fonlarının kesilmesine yol açabilir.

'EN ÖNEMLİ MESELE YOLSUZLUK'

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa parlamentosunda yaptığı konuşmada Budapeşte hükümetiyle birçok konuda anlaşmazlık yaşadıklarını, en önemli konunun ise yolsuzluk olduğunu söyledi. Von der Leyen, "Meselenin yolsuzluk olduğunu açıkça söyledik. Şimdi, koşul mekanizmasını başlatmak için resmi bir bildirim mektubu göndereceğiz" dedi.

Reuters'a konuşan bir yetkili ise Komisyon'un ilgili işlemleri tamamlamasının ve AB liderlerinin ortak bir karar almasının aylar sürebileceğini söyledi.

AB'NİN YENİ MEKANİZMASI NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

Kararın hayata geçmesi halinde Brüksel, AB'nin bütçe fonlarının kötüye kullanımını önlemeyi amaçlayan yeni mekanizmasını ilk kez kullanmış olacak. Zengin AB ülkelerinin Brüksel'i kasasına gönderdikleri paranın demokrasinin geriletilmesi için kullanılmasına karşı önlemler talep etmesi üzerine oluşturulan yeni mekanizma, Orban ve Polonya'daki milliyetçi iktidarın itirazlarına rağmen, 2020 sonunda 27 AB üyesinin liderleri tarafından kabul edilmişti.

ORBAN CEPHESİNDEN TEPKİ: SANDIKTAN BİZ ÇIKTIK

Von der Leyen'in bu açıklaması üzerine Macar para birimi Forint yüzde 5 değer kaybederken, pazar günü düzenlenen seçimlerde altı muhalefet partisinin ortak adayına karşı ezici bir zafer elde eden Macaristan iktidar partisinden tepki geldi. Orban'ın üst düzey yardımcısı Gergely Gulyas, devlet haber ajansı MTI'ye yaptığı açıklamada iktidar partisi Fidesz'in güçlü bir yetkiyle seçildiğini belirterek "Avrupa Komisyonu demokrasinin temel kurallarını kabul etmeli" dedi. Gulyas, Brüksel'i diyaloğa çağırdı. (Kısa Dalga)

Dünya