AB, tarihin en ölümcül göçmen kazası hakkında soruşturma başlattı

AB, tarihin en ölümcül göçmen kazası hakkında soruşturma başlattı
Haziran ayında 500'den fazla göçmenin Yunanistan kıyılarında boğulmasına neden olan Adriana teknesi faciası hakkında AB soruşturma başlattı. Amaç, Avrupa sınır koruma teşkilatı Frontex'in kazada oynadığı rolü netleştirmek...

Yunan kıyıları açıklarında 14 Haziran günü batan Adriana teknesinde en az 500 göçmen boğularak hayatını kaybetti. Balıkçı gemisinde 750 civarında kişi bulunuyordu. Sadece 104 kişi hayatta kalırken 82 kişinin cesedine ulaşıldı. Avrupa Birliği (AB) denetim organı facia ile ilgili soruşturma başlattı. AB Ombudsmanı Emily O'Reilly, Adriana teknesinde olayların nasıl geliştiğine dair AB'nin dış sınır ajansı tarafından hazırlanan resmi rapora erişim talep etti.

Euronews'in haberine göre trajedi, Yunan sahil güvenliğine ve Frontex'e yönelik sert eleştirileri yeniden alevlendirdi. Frontex, gemi kazasını önleyebilecek gerekli tedbirleri almamakla suçlanıyor.

Frontex, aşırı kalabalık teknenin tespit edilmesinin ardından Yunan makamlarına yardım teklif ettiğini ancak, her iki çağrının da cevapsız kaldığını söyledi.

Bu arada Yunan makamları da operasyonu savundu. Yetkililer bir gemi gönderildiğini ancak balıkçı teknesinin kaptanının İtalya'ya doğru yol almaya devam etmek için yardımı reddettiğini savunuyor.

Yunan makamları olayı halihazırda ulusal düzeyde soruşturuyor ancak, O'Reilly yaptığı açıklamada "Frontex'in arama ve kurtarma operasyonundaki rolünün de açıklığa kavuşturulması gerektiğini" söyledi.

"Bu büyüklükte bir trajedi, ilgili herkesin sorumlulukları üzerinde düşünmesini ve bu ölümlerden kimin sorumlu olduğunun kamuoyuna açık olmasını gerektirmektedir. Ofisim, teknenin alabora olmasına ve en az 500 kişinin ölümüne neden olan olayları bir araya getirmeye çalışırken Frontex'in rolüne odaklanacaktır."

Ombudsman, "Avrupa'ya göç devam edecektir ve temel hakları koruyacak ve insanları kendi ülkelerinin ötesinde daha iyi bir yaşam aramaya zorlayan insani acıları gözden kaçırmayacak şekilde hareket etmesini sağlamak AB'nin görevidir," dedi. (Kısa Dalga)

Dünya