ABD Anayasa Mahkemesi'nden tartışmalı 3 karar

ABD Anayasa Mahkemesi'nden tartışmalı 3 karar
ABD Yüksek Mahkemesi, Biden'ın öğrenci kredileri için çıkardığı affı anayasaya aykırı buldu. Mahkeme bir başka kararında düğün internet sitesi tasarlayan bir grafik sanatçısının eşcinsel çiftlerle çalışmayı reddedebileceğine karar verdi. Mahkeme ayrıca Harvard ve North Carolina Üniversitesi’nde siyah, Latin ve diğer az temsil edilen azınlık öğrencilerin sayısının artırılması amacıyla uygulanan pozitif ayrımcılık programlarını iptal eden karara imza atmıştı.

ABD Anayasa Mahkemesi, üniversitelerde azınlık gruplarına yönelik pozitif ayrımcılık öngören programları iptal etmesinin ardından bugün de, milyonlarca kişiyi ilgilendiren Biden yönetiminin öğrenci kredisi borcu affına ilişkin planını reddetti.

Öğrenci kredisi affı iptal

VOA'nın haberine göre muhafazakar yargıçların ağırlıkta olduğu mahkeme Biden Yönetimi’nin bu kadar maliyeti yüksek bir programı yürürlüğe koymadan önce Kongre’nin onayını alması gerektiğine karar verdi. Karar 3’e karşı 6 oyla alındı. Programa şimdiye kadar 26 milyon kişi başvurdu. Planın maliyetinin 30 yıl içinde 400 milyar doları bulması bekleniyordu.

Öğrenci kredisi borcu affı planına destek veren gruplar Anayasa Mahkemesi’nin kararını kınadı; Başkan Biden’dan da bu konudaki vaadini gerçekleştirmek amacıyla başka yollar bulmasını talep etti. Biden ise "mücadele bitmedi" dedi.

Anayasa Mahkemesi, düğün internet sitesi tasarlayan bir grafik sanatçısının eşcinsel çiftlerle çalışmayı reddedebileceğine karar verdi. Evanjelik Hristiyan grafiker Lorie Smith, Coloroda’da cinsel yönelim gibi kriterlere dayanarak ayrımcılığı yasaklayan kanunun ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğini savunmuş ve Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu.
Anayasa Mahkemesi, düğün internet sitesi tasarlayan bir grafik sanatçısının eşcinsel çiftlerle çalışmayı reddedebileceğine karar verdi. ABD Başkanı Joe Biden Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bu kararın LGBTi bireylere karşı daha büyük boyutta bir ayrımcılığa yol açabileceği endişesini dile getirdi.

Pozitif ayrımcılık programlarını iptal etti

Anayasa Mahkemesi ayrıca Harvard ve North Carolina Üniversitesi’nde siyah, Latin ve diğer az temsil edilen azınlık öğrencilerin sayısının artırılması amacıyla uygulanan pozitif ayrımcılık programlarını iptal eden karara imza atmıştı.

Karar, ideolojik olarak zıt kutuplarda yer alan iki siyah yargıcı, Ketanji Brown Jackson ve Clarence Thomas’ı da karşı karşıya getirmişti. (Kısa Dalga)

Dünya