ABD Başkanı Joe Biden 24 Nisan’da 'soykırım' mesajını yineledi, Çavuşoğlu tepki gösterdi

ABD Başkanı Joe Biden 24 Nisan’da  'soykırım' mesajını yineledi, Çavuşoğlu tepki gösterdi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 Olayları'nı üçüncü defa Ermeni Soykırımı olarak nitelendirmesine tepki gösterdi.


ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarının yıldönümüyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada yaşananları bu yıl da "soykırım" olarak tanımladı. Biden açıklamasında, ‘’Bugün, Meds Yeghern, Ermeni soykırımı, sırasında kaybedilen hayatları hatırlıyoruz ve asla unutmama sözümüzü yeniliyoruz’’ dedi.

Meds Yeghern, Ermenice’de 'Büyük Felaket' anlamına geliyor.

Başkan Joe Biden, bu yılki mesajında 24 Nisan 1915'te Osmanlı yetkililerinin Ermeni entelektüelleri ve toplum liderlerini İstanbul'da tutukladığını ve bunun Ermeniler'e karşı sistemli bir şiddet kampanyasının başlangıcı olduğunu öne sürdü. Başkan seçilmeden önce Ermeni Soykırımı'nı tanıma vaadinde bulunan Biden, 'soykırım' sözcüğünü resmi açıklamada kullanan ilk ABD Başkanı olmuştu. Biden'dan önce 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendiren tek ABD Başkanı Ronald Reagan'dı. 1981'de bu yönde açıklama yapan Reagan, Türkiye'nin baskıları sonucunda geri adım atmıştı.

Çavuşoğlu'ndan tepki

ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını soykırım olarak tanımlamasına Türkiye'den tepki geldi. Twitter üzerinden açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Tarihi çarpıtmaya yeltenen siyasi şarlatanlar yine sahnede! Siyasi açıklamalarla tarih yeniden yazılamaz" ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, "Bu tutumlarında ısrar eden fırsatçılar, art niyet ve ikiyüzlülükleriyle hatırlanacaktır. Yüce Türk Milleti'ne tarih dersi vermek kimsenin haddi değildir" dedi.


Dünya