ABD Başkanı Joe Biden, Trump’ın kritik kararlarını iptal ederek işe başladı

ABD Başkanı Joe Biden,  Trump’ın kritik kararlarını iptal ederek işe başladı
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 46'ıncı başkanı olan Joe Biden, göreve başladıktan sonra ilk icraat olarak kendisinden önceki Başkan Donald Trump’ın kritik bazı konularda verdiği kararları iptal etti. Biden, ABD’nin Paris İklim Anlaşması’na ve Dünya Sağlık Örgütü üyeliğine dönmesi için düğmeye basarken kamu kurumlarında maskeyi zorunlu hale getirdi.

ABD'nin en sancılı seçimlerinden birini kazanan Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden, yemin ederek, resmen görevine başladı. ABD'nin ilk kadın ve siyah başkan yardımcısı Kamala Harris de görevine resmen başlamış oldu.

Lady Gaga ve Jennifer Lopez

6 Ocak'ta ABD Kongresi'nde Biden'in seçiminin tescil edileceği oturum sırasında Trump yandaşlarının binayı basması sonrasında yaşanan olaylar nedeniyle, yemin töreni yoğun güvenlik önlemleri altında yapıldı. Kongre binasının çevresi giriş ve çıkışlara kapatıldı, tören dolayısıyla yaklaşık 25 bin Ulusal Muhafız görev yaptı. Törende, Amerikan Ulusal Marşı'nı ünlü pop şarkıcısı Lady Gaga okudu. Törenin müzikal programında Jennifer Lopez de yer aldı. 

Biden'in selefi Donald Trump yemin törenine katılmazken, bir önceki yönetimden Başkan Yardımcısı Mike Pence törende yer aldı. Törene, eski başkanlar Barack Obama, Bill Clinton ve George W. Bush da katıldı. Trump, 1869 yılından beri halefinin yemin törenine katılmayan ilk başkan oldu.  

Trump'tan Biden’e gizemli mektup  

Biden, törenden sonra Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Donald Trump'ın kendisine "çok cömert" bir mektup bıraktığını ancak mektubun içeriğini şimdilik paylaşmayacağını söyledi. Biden, "Özel olduğu için kendisiyle konuşana dek içeriğinden bahsetmeyeceğim. Ama cömertti" diye ekledi.

Yeni başkandan “birlik” mesajları 

78 yaşındaki Joe Biden yemin etmesinin ardından yaptığı konuşmada, "Tüm Amerikalıların başkanı" olacağına söz vererek, kendisini desteklemeyenler için de çalışacağını ve ülkede yeniden birliğin sağlanması için çaba göstereceğini ifade etti. Birlik olmadan, huzur ve ilerleme sağlanamayacağını belirten Biden, "Tüm  Amerika'da birlikteliği sağlamak, insanlarımızı birleştirmek, ulusumuzu birleştirmek için gönülden buradayım ve bunun için her Amerikalıdan bana katılmasını istiyorum" şeklinde konuştu.

İki hafta önce Donald Trump destekçilerinin Kongre binasını basmasını hatırlatan Biden, "Bundan kısa bir süre önce huzuru bozan bir güruh, insanların iradesini susturmak, demokrasi çalışmalarımıza son vermek ve bizi bu kutsal topraktan sürmek için şiddet kullanabileceğini düşündü. Ancak bu gerçekleşmedi, hiçbir zaman da gerçekleşmeyecek" şeklinde konuştu. Biden, "Demokrasi üstün geldi" ifadesini sözlerine ekledi.

ABD'nin dünyadaki müttefiklerine de mesaj veren Biden, "Geçmişteki sorunlarla karşılaşmak için değil ama bugünün ve yarının sorunlarını aşmak için ittifaklarımızı onaracak ve dünya ile işbirliği yapacacağız" dedi. 

Biden’ın ilk iş günü: Trump’ın kritik kararlarını iptal etti 

İlk iş gününe Trump döneminde alınan bazı kararları iptal ederek başlayan Biden, ABD'nin Paris iklim anlaşmasına yeniden katılımını da içeren 15 ayrı başkanlık kararnamesi imzaladı. ABD, Trump döneminde Paris Anlaşması'ndan resmen çekilmişti.

Biden ayrıca ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) ayrılmasına ilişkin süreci de durdurdu. ABD, korona pandemisi sonrası Trump'ın kararıyla DSÖ'den ayrılma sürecini başlatmıştı.

Biden, Trump'ın, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan bazı ülkelere yönelik getirdiği seyahat yasağını da kaldırdı. Biden, Trump döneminde Meksika sınırına örülen duvara sağlanan fonların kesilmesini öngören bir kararname de imzaladı.

Biden, Barack Obama döneminde reddedilen ancak Trump tarafından onaylanan Keystone XL petrol boru hattı projesine verilen izni de iptal etti. Proje kapsamında Kanada'dan ABD rafinerilerine günde 830 bin varil petrol aktarımı öngörülüyordu.

ABD'nin yeni başkanı ayrıca, federal bina ve yerleşkelerde pandemi nedeniyle maske takılmasını zorunlu kılan bir kararnameye de imza attı.

Dünya