ABD, bir ay içinde dördüncü tanımlanamayan gök cismini düşürdü

ABD, bir ay içinde dördüncü tanımlanamayan gök cismini düşürdü
ABD ordusu Huron Gölü üzerinde bir uçan cisim daha düşürdü.

ABD, bu ay içinde gerçekleştirdiği dördüncü askeri operasyonla kendi toprakları üzerinde tanımlanamayan bir cismi daha düşürdü.

ABD Başkanı Joe Biden, Pazar günü öğleden sonra Kanada sınırına yakın Huron Gölü yakınlarında düşürülmesini emretti.

BBC'nin haberine göre, Pentagon'dan yapılan açıklamada cismin 20 bin fit (6 bin 100m) yükseklikte seyrettiği için ticari hava trafiğini engelleyebileceği belirtildi.

Cismin ilk olarak Cumartesi günü Montana'daki askeri alanların üzerinde tespit edildiği belirtildi.

Cisim savunma yetkilileri tarafından insansız, sekizgen şeklinde ve askeri bir tehdit oluşturmayan bir cisim olarak tanımlandı. Cisim bir F-16 savaş uçağından atılan füzeyle düşürüldü.

Olay, bu ay Kuzey Amerika üzerinde düşürülen yüksek irtifa cisimleriyle ilgili soru işaretlerini daha da arttırdı.

Çin'e ait olduğundan şüphelenilen bir casus balon ABD kıtası üzerinde günlerce dolaştıktan sonra 4 Şubat'ta Güney Carolina açıklarında düşürülmüştü. Yetkililer balonun Çin'den geldiğini ve gözetleme amacıyla kullanıldığını söyledi.

Çin, cismin casusluk için kullanıldığını reddetti ve yoldan çıkan bir hava durumu izleme cihazı olduğunu söyledi. Olay ve sonrasında yaşanan gergin tartışmalar Washington ve Pekin arasındaki gerilimi tırmandırdı.

Bu ilk olaydan bu yana Amerikan savaş uçakları son birkaç gün içinde üç yüksek irtifa cismi daha düşürdü.

Başkan Biden Cuma günü Alaska üzerinde bir cismin vurulmasını emretti ve Cumartesi günü de Kanada'nın kuzeybatısındaki Yukon üzerinde benzer bir cisim vuruldu.

Yetkililer bu cisimlerin kaynağını ya da amacını kamuoyuna açıklamadı. Hem ABD hem de Kanada cisim kalıntılarını bulmak için çalışmalarını sürdürüyor ancak Alaska'daki arama çalışmaları kutup koşulları nedeniyle sekteye uğradı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik sözcüsü "Bu cisimler 4 Şubat'ta düşürülen Çin'in balonuna çok benzemiyordu ve ondan çok daha küçüktü ve enkazı kurtarana kadar bu cisimleri kesin olarak tanımlayamayacağız" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya