ABD Borsası’nda bir Robin Hood hareketi

ABD Borsası’nda bir Robin Hood hareketi
Reddit'te örgütlenen bir grup bir yatırım fonunun 5 milyon dolar zarar etmesine neden olan borsa işlemleri yaptı. Tarihte ilk kez olan bu durum, borsaların geleceğini de tartışmaya açtı.

ABD borsası son günlerde bir sarsıntı yaşıyor. Short Stock adı verilen yöntemle yatırımlarına yön veren bir grup yatırımcı, bir sosyal medya platformu olan Reddit’de örgütlenen bir grubun karşı hamlesiyle zor  duruma düştüler. Demokrat Parti’nin sol kanadında yer alan Bernie Sanders da Wall Street’ın iş yapma biçiminin dolandırıcılık olduğunu soyleyerek Reddit’cilere destek verdi.

 


 

Peki ne olmuştu?

ABD borsasında etik olup olmadıgı tartışılan, ama yasal olan Short Stock yöntemini kullanan bazı yatırımcılar, değerinin düşeceğine inandıkları hisse senetlerine borçlanarak sahip oluyorlardı. Yani aslında hisse senedinin sahibi olmuyor onu ödünç alıyorlar ve daha sonra uygun zamanda, senetlerin değeri daha da düşünce ellerinden çıkararak aradaki farktan para kazanıyorlardı.
Melvin Capital adlı bir yatırım fonu GameStop adlı bir şirketin hisselerinden short stock yöntemiyle para kazanmaya çalışırlarken, Reddit'de örgütlenen bir grup durumu farkederek Melvin Capital’in oyununu bozdu. Bu grup GameStop’un hisselerini satın alarak değerlerinin artmasını sağladı ve düşük fiyattan borçlandığı hisse değerleri artan Melvin Capital son bir kaç gün içinde 5 milyar dolar kaybederek iflasını açıkladı. Melvin Capital aşırı zenginlerin oluşturdugu 12,5 milyar dolarlık bir yatırım fonuydu.

 

 

Elon Musk gibi bazı tanınmış spektaküler iş insanlarının da bu tür sıradan insanların borsaya müdahalesini destekleyen açıklamaler yapması da bu tür girişimlerin artacağının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

 

Dünya