ABD, Çin'i tehdit etti: Rusya'ya silah verilirse bedel öder

ABD, Çin'i tehdit etti: Rusya'ya silah verilirse bedel öder
Çin'in Ukrayna'ya savaş açan Rusya'ya silah desteği vereceğine dair iddialar ortaya atılmaya devam ediliyor. ABD, desteğin verilmesi halinde 'bedel ödeneceğini' kaydetti.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının üzerinden 1 yıl geçerken, Çin'in Rusya'ya silah sağlayacağı iddia edilmişti. Çin bunu yalanlamıştı.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan, Çin’in Rusya’ya silah desteği sağlamadığını, ancak yapması halinde büyük bedeli olacağını söyledi.

CIA Direktörü William Burns, Amerika’nın Çin’in Rusya’ya silah desteği sağlamayı değerlendirdiğinden emin olduğunu kaydetti.

Jack Sullivan, kapalı kapılar ardından Çin’e bunun önemli sonuçları olacağının söylendiğini belirterek “Pekin kendi kararlarını kendi vermek zorunda ama silah desteği sağlamayı seçerse bunun Çin’e büyük bedeli olur” dedi.

CNN'e konuşan Sullivan Amerikalı yetkililerin özel olarak Çinli yetkilileri bu bedelin ne olabileceği konusunda uyardığını söyledi ama bu görüşmelerle ilgili ayrıntı vermedi.

Bakan da uyarmıştı

Geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çin’i böyle bir adımı atmayı değerlendirmekle suçlamış, bazı üst düzey Amerikalı yetkililer de bunun ciddi sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Burns de bunun çok riskli ve mantıklı olmayan bir hareket olacağını kaydetti.

Pekin ise Amerika’nın suçlamalarını reddediyor. Çin’e göre Amerika Ukrayna’daki savaşın boyutunu arttırıyor, Pekin’in barış ve diyalogdan yana olduğunu kaydediyor. (Kısa Dalga)

Dünya