ABD Dışişleri Bakanı Blinken yeniden İsrail'de

ABD Dışişleri Bakanı Blinken yeniden İsrail'de
İlk ziyaretinde diplomatik bir skandala imza atan ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın bu kez, İsrail'e desteğini yinelemekle birlikte, Gazze'deki insani durumu gözeten daha dengeli mesajlar vermesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim’den bu yana ikinci kez İsrail’e gitti. Dışişleri Bakanı'nın gündeminde neler olacak?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim'de başlayan İsrail-Filistin çatışması nedeniyle ikinci kez Ortadoğu turuna çıktı.

İlk durağı olan İsrail’e inen Blinken’ın Ürdün, Mısır, Katar'ın ardından Türkiye'yi de ziyaret etmesi bekleniyor.

Blinken, Hamas saldırısından hemen sonra geldiği İsrail’de "Bugün sadece ABD Dışişleri Bakanı olarak değil, bir Yahudi olarak da buradayım" diyerek diplomasi skandalına imza atmıştı.

NTV’de yer alan habere göre, Blinken'ın bu kez, İsrail'e desteğini yinelemekle birlikte, Gazze'deki insani durumu gözeten daha dengeli mesajlar vermesi bekleniyor.

Blinken'ın, İsrail'den, Batı Şeria'da Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarını önlemesini isteyeceği, Gazze'ye daha fazla insani yardım ulaştırılmasına ve bölgeden daha fazla yabancı pasaportlunun tahliyesine çalışacağı belirtildi.

Blinken'ın gündeminde çatışmalara “insani yardım amaçlı ara verilmesi” çağrısı da var.

İnsani ateşkes çağrısı, ziyaret öncesi ABD Başkanı Joe Biden'dan gelmişti.

Amerikan yönetimi, geniş çaplı ateşkese karşı çıkıyor.

Blinken’ın gündeminde ayrıca operasyonlar sonrası da bulunuyor.

İsrail'den ve Arap komşularından, askeri operasyon sonrasını düşünmeleri isteyeceği, Gazze'yi kimin yöneteceği, güvenliğin nasıl sağlanacağı, bağımsız Filistin devletinin nasıl kurulacağı sorularına yanıt aranacağı belirtildi.

Haaretz gazetesi, ABD ile İsrail'in, Gazze için çokuluslu barış gücü kurulmasını tartıştığını yazmış, Beyaz Saray ise Amerikan askerlerinin, olası bir çokuluslu güce katılmayacağını açıklamıştı. (Kısa Dalga)

Dünya