ABD Dışişleri Bakanı ve NATO Genel Sekreteri'nden peş peşe Türkiye açıklamaları

ABD Dışişleri Bakanı ve NATO Genel Sekreteri'nden peş peşe Türkiye açıklamaları
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması ile ilgili tutumuna ilişkin "fikir birliğine varacağımızdan eminim" dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelikleri ile ilgili Türkiye'yle ortak bir zeminde buluşacaklarına emin olduklarını söyledi.

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları toplantısında Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üye olma talepleri gündemi oluşturdu.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması ile ilgili "PKK'ye olan desteğini kesmeyi kabul etmeleri halinde ülkelerle" müzakere etmeye hazır olduğunu açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü söyleyen Blinken, görüş birliğine varacaklarına inandığını belirtti.

"ABD, İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO'YA KATILMASINI DESTEKLİYORUZ"

Blinken, NATO dışişleri bakanlarının Berlin'de bir araya gelmesinden sonra gazetecilere verdiği demeçte şu ifadeyi kullandı;

"ABD, ittifaka resmen başvurmayı seçerlerse İsveç veya Finlandiya'nın NATO uygulamasını güçlü bir şekilde destekleyecektir."

"TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR MÜTTEFİKİMİZ"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelikleri ile ilgili Türkiye'nin tutumunu değerlendirerek, "Türkiye önemli bir müttefikimiz. Türkiye, bazı endişelerini dile getirdi ve NATO'da her zaman olduğu gibi, endişeler mevcut olduğunda ortak bir zemin bulabileceğimizden eminim" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temasların sürdürüleceğini belirten Stoltenberg, "İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusunun tamamlanması için tüm üye ülkelerin parlamentosunda onaylanması gerekiyor. Avrupa'daki yeni güvenlik gerçeğini yansıtacak şekilde NATO'nun caydırıcılığını ve savunmasını güçlendirmek için önemli kararlar alacağız" ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Dünya