ABD Dışişleri Bakanlığı İran'ı BM yaptırımlarını ihlal etmekle suçladı

ABD Dışişleri Bakanlığı İran'ı BM yaptırımlarını ihlal etmekle suçladı
ABD, İran’ı, Rusya’ya "kamikaze İHA’ları ihraç ederek" Birleşmiş Milletler’in (BM) yaptırım kararlarını ihlal etmekle suçladı. Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “İran tarafından Rusya’ya gönderilen ve Ukrayna’da kullanılan bu İHA’ların 2231 sayılı karardaki ambargolu silahlar kapsamına girdiğine inanıyoruz" denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında “ABD’nin, İngiltere ve Fransa’nın, İHA’ların, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararını ihlal ettiğine ilişkin değerlendirmesine katıldığı” belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Vedant Patel, “İran tarafından Rusya’ya gönderilen ve Rusya tarafından Ukrayna’da kullanılan bu İHA’ların 2231 sayılı karardaki ambargolu silahlar kapsamına girdiğine inanıyoruz” dedi. Patel, “ABD, Rusya’nın İran’dan İHA’lar aldığını ve bunun Rusya’nın İran’dan farklı tiplerde yüzlerce İHA ithal etme planının bir parçası olduğunu ortaya çıkardı” diye konuştu. Patel, ellerinde Rusya’nın bu İHA’ları “yaygın şekilde” kullandığına dair bulgular olduğunu söyledi. Patel açıklamasında “Tüm dünyanın Rusya ve İran arasında giderek derinleşen bu ittifakını tehdit olarak görmeli” dedi.

İran, Rusya’ya silah gönderdiğini reddediyor. Patlayıcı yüklü bu insansız hava araçları hedefin üzerinde infilak ettiriliyor. Bu İHA’lara İkinci Dünya Savaşı’nda intihar saldırıları düzenleyen Japon savaş uçağı pilotlarına atıfla “kamikaze” deniyor. Ukrayna, Kiev’deki saldırılarda kullanılan İHA’ların İran yapımı Şahid-136 İHA’ları olduğunu duyurmuştu.

Ukrayna hükümeti, Pazartesi günü Kiev, Dnipro ve Sumi bölgelerinde İHA’larla düzenlenen saldırılarda elektrik santralleri ve diğer altyapı tesislerinin hedef alındığını, yüzlerce kasaba ve köyün elektriksiz kaldığını duyurmuştu. Saldırılarda Kiev ve Sumi’de toplam sekiz kişinin öldüğü açıklandı.

Dünya