ABD Dışişleri'nden senatörlere yanıt: Başkan Biden, Türkiye'ye F-16 tedarikini destekliyor

ABD Dışişleri'nden senatörlere yanıt: Başkan Biden, Türkiye'ye F-16 tedarikini destekliyor
ABD Dışişleri Sözcüsü Price, bir dizi senatörün Türkiye'ye F-16 satışı için İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin onayı şartını Başkan Joe Biden'a ilettiği mektuba dair "Başkan Biden, Türkiye'ye F-16 tedarikini destekliyor. Türkiye, elbette bir NATO müttefiki ve meşru güvenlik kaygıları var" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Demokrat Jeanne Shaheen ve Cumhuriyetçi Thom Tillis'in öncülük ettiği bir grup senatörün Başkan Joe Biden'a mektup göndererek Türkiye'ye İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylaması şartıyla F-16 tedarik edilmesi çağrısını değerlendirdi.

Price, düzenlediği basın toplantısında ilgili soruya "Bu konuyu hem son haftalarda konuşma fırsatı bulduk hem de yaza dönecek olursak, Başkan Biden, Madrid'deki NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'ın hemen yanına oturmuştu ve ABD'nin Türkiye'ye F-16 tedarikini destekliyor. Türkiye elbette bir NATO müttefiki ve meşru güvenlik kaygıları var" yanıtını verdi.

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre, Ankara'nın NATO'ya tümüyle entegre olması için ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Price, F-16 tedarikine verdikleri desteğin bunun göstergesi olduğunu belirtti.

“F-16'lara desteğimizi Kongre'ye açıkça ifade ettik”

Söz konusu kararın yürütme organına bırakıldığına dikkat çeken Price, "F-16'lara desteğimizi Kongre'ye açıkça ifade ettik. Kongre tutumunu netleştirdi veya senatörlerin - veya bazı durumlarda senatör gruplarının - tutumlarını netleştirdiğini söylemeliyim" diye konuştu.

Sözcü, hem Ankara hem de Kongre ile temaslarının sürdüğünü ifade ederek "Bizim düşüncemiz, Türkiye'nin değerli bir NATO müttefiki olduğu. On yıllardır ittifak içindeki rolü kayda değer olmuştur. NATO ittifakını güçlendirmeye çalışırken bir yandan Türkiye ile çalışabilmenin yollarını aramaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Dünya