ABD enflasyonunda yeni zirve beklentisi: Beyaz Saray 'olağanüstü yüksek gelecek' dedi

ABD enflasyonunda yeni zirve beklentisi: Beyaz Saray 'olağanüstü yüksek gelecek' dedi
ABD'de bugün açıklanacak mart ayı enflasyonunun yeni zirve yapacağı belirtiliyor. Ekonomistlere göre Fed, mayısta yeni faiz artışına gidebilir.

ABD'de bugün açıklanacak mart ayı enflasyonunun yeni zirve yapması bekleniyor. Bloomberg HT'nin aktardığına göre, yıllık enflasyon Fed'in yüzde 2'lik hedefinin oldukça üzerinde gerçekleşebilir. Bu yükseliş de, Fed'den mayıs ayında 50 baz puanlık faiz artışını gündeme getirebilir.

BEYAZ SARAY SÖZCÜSÜ PUTİN'İ SUÇLADI

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de, mart ayı enflasyonunun 'olağanüstü yüksek' gelmesini beklediklerini söyledi. Şubat enflasyonunun Rusya'nın Ukrayna işgali nedeniyle petrol fiyatlarında görülen sert sıçramayı yansıtmadığını belirten Psaki "Mart enflasyonunun Putin'in fiyat artışlarına bağlı olarak olağanüstü yüksek gelmesini bekliyoruz. Enerji ve gıda fiyatlarında yaşanan küresel sıkıntılar ve anormal fiyat artışları nedeniyle çekirdek ve manşet enflasyon arasında büyük bir farklılık bekliyoruz" dedi.

ABD Merkez Bankası geçen ay yüksek enflasyonla mücadele amacıyla üç yıl sonra ilk kez faiz artışı yapmıştı. Ancak enflasyonun düşürme çabaları zaman alabilir. Zira pandemi döneminde artan bazı fiyat baskıları azalmaya başlasa da birçok alanda fiyat baskıları devam ediyor.

YILLIK YÜZDE 8.4 BEKLENİYOR

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, açıklanacak enflasyon verisinin yıllık yüzde 8.4 olmasını bekliyor. Bu da 1982'den beri en yüksek artış anlamına geliyor. Enflasyonun aylık bazda da yüzde 1.2 ile 2005'ten beri en sert artışı kaydetmesi bekleniyor.

Ekonomistler yılın son çeyreğinde enflasyonun yüzde 5.7 seviyelerine çekilmesini bekliyor. Bloomberg Economics'ten Anna Wong, Yelena Shulyatyeva ve Andrew Husby enflasyonun son çeyrekte yüzde 7'nin altına çekilebileceğini belirtti.

Her ne kadar ekonomistler enflasyonun gelecek aylarda düşeceğine dair iyimser görüşte olsa da uluslararası gelişmeler bu tahminler üzerinde risk oluşturuyor. Rusya-Ukrayna savaşı, Çin'deki Covid-19 karantinaları ve özellikle enerji maliyetlerindeki artışın enflasyondaki resmi daha da bozma ihtimali bulunuyor.

ABD'de yıllık enflasyon şubat'ta yüzde 7.9'a yükselerek 40 yılın zirvesini görmüştü.

Ekonomi