ABD'den "Temel hakları koruyan Afgan hükümetiyle birlikte çalışabiliriz" mesajı

ABD'den "Temel hakları koruyan Afgan hükümetiyle birlikte çalışabiliriz" mesajı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Kadın ve kız çocuklarının temel hakları da dahil olmak üzere halkının temel haklarını koruyan, teröristleri barındırmayan geleceğin Afgan hükümeti, birlikte çalışabileceğimiz bir hükümet olur” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Kadın ve kız çocuklarının temel hakları da dahil olmak üzere halkının temel haklarını koruyan, teröristleri barındırmayan geleceğin Afgan hükümeti, birlikte çalışabileceğimiz bir hükümet olur” dedi. ABD Başkanı Joe Biden da ABD güçlerini Afganistan’dan çekme kararının arkasında olduğunu belirterek, “Afganistan'ın siyasi liderleri kendi halkları için bir araya gelmeyi ve ülkelerinin geleceği için müzakere etmeyi başaramadı” açıklaması yaptı.

Afganistan’dan ABD liderliğindeki güçler ayrıldı ve Batılı bazı ülkeler vatandaşlarını tahliye etmek için halen çalışma yürütüyor. Taliban Kabil'deki başkanlık sarayının kontrolünü ele geçirdi ve Afganistan'daki savaşın bittiğini ilan etti.

ABD Başkanı Biden, Afganistan’daki son durum ile ilgili Beyaz Saray’da dün açıklama yaptı. Biden, Afganistan'dan ABD güçlerini geri çekme kararı için “kesinlikle arkasındayım” dedi. Biden’ın konuşmasında dikkat çeken noktalar şöyle:

“- Afgan çöküşünün beklenenden daha hızlı oldu.

- Afganistan'da bulunma amacımız hiçbir zaman ulus inşası ya da birleşik ve merkezi bir demokrasi inşası olmadı.

- Afganistan'ın siyasi liderleri kendi halkları için bir araya gelmeyi ve ülkelerinin geleceği için müzakere etmeyi başaramadı.

- Afgan güvenlik güçlerinin kendi ülkeleri için savaşmaya gönüllü olmadığı bir ortamda ABD askerleri savaşmayacak ve savaşmaması gerek.

- Halen devam eden tahliye operasyonuna müdahale etmesi ya da ABD askerlerine saldırması durumunda sert ve hızlı karşılık vereceklerini Taliban'a ilettik.”

PRICE: BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIMIZ BİR HÜKÜMET OLUR

Bakanlık Sözcüsü Price, Afganistan konusunu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile görüştüğünü duyurdu. Price, “Gelişmekte olan durum, vatandaşlarımızı güvenliğe kavuşturma ve savunmasız Afganlara yardım etme çabamızdan dolayı AB, NATO, Türkiye ve Birleşik Krallık’ın çabalarını takdir ediyoruz” dedi.

Price dünkü basın bilgilendirmesinde, Afganistan'da kadın hakları da dahil olmak üzere insan haklarına saygı duyan kapsayıcı yeni bir hükümet çağrısında bulundu ve “Taliban'ın bundan sonraki tutumunun Washington'un Kabil'de yeni bir yönetimi tanıyıp tanımayacağını belirleyeceğini” açıkladı. Price, “ABD ve uluslararası müttefiklerin, Taliban'ın başkentin kontrolünü ele geçirmesinin ardından Afganistan'daki gelişmeleri "yakından izleyeceklerini” belirtti ve “Kadın ve kız çocuklarının temel hakları da dahil olmak üzere halkının temel haklarını koruyan, teröristleri barındırmayan geleceğin Afgan hükümeti, birlikte çalışabileceğimiz bir hükümet olur” açıklaması yaptı.

BM: “TÜM DÜNYA AFGANİSTAN’DAKİ KAOSU İZLİYOR”

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele almasının ardından acil toplandı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, tüm dünyanın Afganistan'daki "kaos, kargaşa, belirsizlik ve korkuyu" izlediğini söyledi ve şunları aktardı:

“Afganistan'daki kız çocukları ve kadınların ‘en karanlık’ günlere dönme endişesi taşıyor. Güvenlik Konseyi'ni ve bir bütün olarak uluslararası toplumu, Afganistan'da küresel terör tehdidini bastırmak ve temel insan haklarını korumak için elindeki tüm araçları kullanmaya, birlik olmaya, birlikte çalışmaya ve birlikte hareket etmeye çağırıyorum.”

TALİBAN SÖZCÜSÜ NAEEM: ŞERİAT HUKUKU KAPSAMINDA KADINLARA SAYGI GÖSTERECEĞİZ

Taliban Sözcüsü Muhammed Naeem, Katar merkezli Al Jazeera haber kanalına verdiği demeçte, “Grubun kadınların ve azınlıkların haklarına ve şeriat hukuku kapsamındaki ifade özgürlüğüne saygı duyacağını” söylemişti. (ANKA)

Gündem