Kıbrıs Cumhuriyeti'ne silah ambargosunu kaldıran ABD'ye Türkiye'den kınama: Kararı gözden geçirin

Kıbrıs Cumhuriyeti'ne silah ambargosunu kaldıran ABD'ye Türkiye'den kınama: Kararı gözden geçirin
ABD'nin Kıbrıs Cumhuriyeti'ne silah ambargosunu bir yıllığına kaldırması Ankara'da tepkiyle karşılandı. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ABD'nin kararı kınanırken, adada silahlanma yarışı riskine dikkat çekildi.

ABD yönetimi, Kıbrıs'ın güneyine uyguladığı silah ambargosunu kaldırdı. ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, Kıbrıs Cumhuriyeti'ne uyguladıkları silah ambargosunu 2023 mali yılı için kaldırdıklarını, yeni düzenlemenin 1 Ekim 2022’den itibaren geçerli olacağını duyurdu. Price, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 2023 mali yılında yeniden ihracat ve savunma malzemelerinin transferlerinin onaylanmasına izin vermek için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (GKRY) ilgili mevzuat kapsamında gerekli koşulları yerine getirdiğini tespit etmiş ve Kongre’ye tebliğ etmiştir. Koşullara uygunluk yıllık olarak değerlendiriliyor. Bu tespit ve belgelendirmenin bir sonucu olarak, Bakan, 2023 mali yılında Kıbrıs Cumhuriyeti (GKRY) için savunma ticareti kısıtlamalarını kaldırdı.”

ANKARA: SİLAHLANMA YARIŞI BAŞLATACAK

ABD'nin bu kararına Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki geldi. Washington'ın kınandığı açıklamada, kararın adada silahlanma yarışı başlatacağı belirtilerek, "ABD’yi bu kararı gözden geçirmeye ve Ada’daki iki tarafa karşı dengeli bir politika izlemeye davet ediyoruz" denildi.

Dışişleri'nin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

"ABD’nin GKRY’ye yönelik silah ambargosunu kaldırma yönündeki 2020 Eylül ayında aldığı kararın kapsamını genişletmesini şiddetle kınıyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) makamlarının söz konusu karara ilişkin tepkisini tümüyle destekliyoruz.

Ada’daki iki tarafın eşitliği ilkesiyle çelişen ve Rum tarafını daha uzlaşmaz kılacak bu karar, Kıbrıs meselesinin çözülmesi yönündeki çabaları olumsuz etkileyecek; Ada’da bir silahlanma yarışına yol açacak ve Doğu Akdeniz’de barış ve istikrara zarar verecektir.

ABD’yi bu kararı gözden geçirmeye ve Ada’daki iki tarafa karşı dengeli bir politika izlemeye davet ediyoruz.

ABD dahil uluslararası toplum Kıbrıs Türk halkının 1959-1960 Antlaşmalarıyla da teyit edilen egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeli ve buna göre hareket etmelidir.

Her halükarda Türkiye, garantör ülke sıfatıyla, Kıbrıs Türkünün varlığını, güvenliğini ve huzurunu sağlamak amacıyla, tarihi ve hukuki sorumlulukları çerçevesinde, gerekli adımları atmaya devam edecektir."

NEDEN ŞİMDİ KALDIRILDI?

2019 Doğu Akdeniz Güvenlik ve Enerji Ortaklığı Yasası ve 2020 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası kapsamında ABD’nin savunma ürünlerinin Rum yönetimine ihracat kısıtlaması iki koşula bağlanmıştı.

İki yasaya göre, ABD Başkanı, GKRY’nin kara para aklama ile mücadelede düzenlemeler yapması ve bunu denetleme konusundaki reformları uygulama çabalarında ABD ile iş birliği yaptığını Kongreye raporladığı ve Rum Kesimi’nin, Rus savaş gemilerinin yakıt ikmali ve hizmet için limanlarına girişini engellemek için gerekli adımları attığını ve atmaya devam ettiğini yılda bir kez bildirdiği takdirde ilgili ambargolar yıllık olarak kaldırılıyor.

Dışişleri Bakanlığı GKRY’nin durumunun söz konusu yasalara uygunluğunu yıllık olarak gözden geçirip Kongre’ye bildiriyor. Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da benzer bir karar almıştı. (Kısa Dalga)

Dünya