ABD, Husileri yabancı terör örgütleri listesine aldı

ABD, Husileri yabancı terör örgütleri listesine aldı
ABD, Husileri, Kızıldeniz'deki saldırıları nedeniyle yeniden "yabancı terör örgütleri" listesine aldı.

ABD, Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan yaptığı açıklamada, ABD'nin Yemen'deki Husileri yeniden "küresel teröristler" olarak tanımlayacağını söyledi.

Sullivan, kararın İran destekli Husilerin Kızıldeniz'de ticari gemilere saldırıları nedeniyle geldiğini bildirdi.

BBC'nin haberine göre alınan karar sonrası ABD finans kurumları Husilere yönelik fonları donduramak zorunda kalacak ve üyelerinin ABD'ye girişi yasaklanacak.

Kararın 30 gün sonra yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Bu karar Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in 2021'de Husileri ABD'nin Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Teröristler Listesi'nden (SDGT) çıkarma kararını tersine çeviriyor.

Sullivan yaptığı açıklamada, Husilerin, Kızıldeniz'deki son saldırılarının, ABD personelini tehlikeye attığını ve küresel ticaret operasyonlarını tehlikeye attığını söyledi.

Sullivan, "Husiler Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki saldırılarını durdurursa ABD bu kararı derhal yeniden değerlendirecektir" diye ekledi.

Jake Sullivan "Husilerin eylemlerinin bedelini Yemen halkı ödememelidir" dedi.

Husiler, İsrail'in Gazze'deye yönelik saldırıları sonrası Kasım ayında ticari gemilere saldırmaya başlamıştı. O tarihten bu yana grup, dünyanın en yoğun nakliye yollarından biri olan Kızıldeniz'den geçen ticari tankerlere onlarca saldırı düzenledi. (Kısa Dalga)

Dünya