ABD Kongresi'nin 110 üyesi: 'Hamas'ın 7 Ekim saldırısında herhangi bir Türk yetkili yer almış mı araştırılsın'

ABD Kongresi'nin 110 üyesi: 'Hamas'ın 7 Ekim saldırısında herhangi bir Türk yetkili yer almış mı araştırılsın'
ABD Kongresindeki 110 üye, Türkiye'nin Hamas'ı desteklediğini ileri sürerek; harekete geçilmesini istedi. Kongre Dışişleri Bakanlığı'na 6 maddelik talep mektubu gönderdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 110 Kongre üyesinin Dışişleri Bakanı Blinken'e gönderdiği mektupta; "Hamas'ın operasyonlarını destekleme ve kolaylaştırmadaki rolü nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti'ni sorumlu tutma konusunda kararlı bir şekilde harekete geçmenizi şiddetle tavsiye ederiz" ifadeleri yer aldı. .

VOA Türkçe'de yer alan habere göre mektuba imza atan Kongre üyeleri mektupta ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türk hükümetinden 6 talepte bulunması istedi:

- Hamas'ı resmen bir terör örgütü olarak ilan etmesi;

- Hamas'ın İstanbul'daki ofisinin ve Türkiye'de faaliyet gösteren tüm bağlı kuruluşlarının kapatılması;

- Türkiye'deki tüm Hamas yetkililerinin Türk vatandaşlıklarının iptal edilmesi ve T.C. pasaportlarına el konulması;

- Hamas yetkililerinin Türkiye’den sınır dışı edilmesi ve ülkeye yeniden girişlerinin yasaklanması;

- Herhangi bir Türk bankasının Hamas'ın finansmanına karışıp karışmadığının araştırılması, bu tür bir soruşturmanın bulgularının ABD Dışişleri Bakanlığı'na rapor edilmesi ve bu tür bir finansmana karışan bankalara yaptırım uygulanması;

- Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e düzenlediği saldırıda herhangi bir Türk yetkilinin yer alıp almadığını araştırılması ve bulgularının ABD Dışişleri Bakanlığı'na rapor edilmesi.

(Kısa Dalga)

Dünya