ABD Kongresi'nde ifade verdi: TikTok CEO'su Shou Zi Chew kimdir?

ABD Kongresi'nde ifade verdi: TikTok CEO'su Shou Zi Chew kimdir?
TikTok CEO'su ABD Kongresi'nde ifade verdi, "Çin'in kontrolünde değiliz, ulusal güvenlik kaygılarını ciddiye alıyoruz" dedi.

Çin'le bağlantısı hakkında şüphelerin arttığı sosyal medya platformu TikTok’un CEO’su Shou Zi Chew, ABD Kongresi’nde şirketini savunmak için ifade verdi. BBC Türkçe'nin haberine göre Shou Zi Chew; kendisini tanıtırken ABD ve İngiltere’deki eğitimini ve Batı’yla bağlantılarını öne çıkardı, eşinin de Washington’da Kongre binasına birkaç kilometre mesafede doğduğunu vurguladı. Chew, TikTok’un ana şirketi ByteDance’in “Çin hükümetinin sahip olmadığını ya da Çin hükümeti tarafından kontrol edilmediğini” öne sürdü.

TikTok CEO’su, Cumhuriyetçi Parti'den Cathy Rodgers’ın sorusu üzerine, platformun herhangi bir hükümetin isteğiyle içerik kaldırmadığını ve kullanıcı verilerini gözlem yapılmasına karşı koruyacaklarını söyledi.


Demokrat Parti'den Frank Pallone Jr., kişisel verilerin gizliliği sorunlarına dikkat çekti ve “TikTok özel bilgileri alıp, sonra satarak çok para kazanıyor. Veri satmama sözü verebilir misiniz?” diye sordu. Chew ise "Endüstri normlarının dışında hiçbir şey yapmıyoruz" dedi ancak soruya daha teknik bir yanıt verebilmek için süreye ihtiyacı olduğunu vurguladı

Chew kimdir?

Singapur'da doğup büyüyen Chew, Çince eğitim veren elit bir okulda okudu, İngilizce ve Çinceyi akıcı konuşuyor. Zorunlu askerliğini Singapur Silahlı Kuvvetleri'nde yaptı.

University College London'da ekonomi eğitimi gördükten sonra Harvard Business School'da MBA diploması aldı ve aynı zamanda henüz bir start-up iken Facebook'ta staj yaptı.

Basında çıkan haberlere göre, 2013 yılında ByteDance'in ilk yatırımcıları olan bir ekibe liderlik ettiği yatırım şirketi DST'de beş yıl görev yaptı. Ayrıca Goldman Sachs'ta iki yıl yatırım bankacısı olarak çalıştı.

Chew daha sonra Çin akıllı telefon devi Xiaomi'de finans müdürü ve uluslararası müdür olarak görev yaptı.

Mart 2021'de ByteDance'e geçerek başta mali işler müdürü oldu.

Sadece iki ay sonra TikTok'un CEO'su oldu. O dönem Trump yönetiminin TikTok'un ABD varlıklarını zorla satma girişimleri vardı ve TikTok'un eski CEO'su Kevin Mayer ani bir şekilde istifa etmişti.

Teknoloji