ABD seçimleri: Pensilvanya'dan aday olan Mehmet Öz kaybetti

ABD seçimleri: Pensilvanya'dan aday olan Mehmet Öz kaybetti
ABD'de düzenlenen Kongre ara seçimlerinde Pensilvanya eyaletinde Cumhuriyetçi Parti'nin Senato adayı olan kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz, seçimleri kaybetti. Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın da desteklediği Öz, kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 48,1 oy oranında kaldı. Demokrat Partili rakibi John Fetterman ise oyların yüzde 49'4'ünü almayı başardı.

Mehmet Öz'ün seçimi kaybetmesinin ardından ara seçimlerde şu ana kadar 35 Senato koltuğundan 17'sini Cumhuriyetçiler, 11'ini Demokratlar almış oldu. Gazete Duvar'ın aktardığına göreresmi olmayan sonuçlara göre, Ohio ve Kuzey Carolina eyaletlerinde Cumhuriyetçi isimler seçimlerden galip çıktı. New Hampshire, Oregon ve Hawaii'de ise Demokrat adayların seçimi kazanmasıyla Demokratlar ellerindeki 3 koltuğu daha korumuş oldu.

Seçimlerden önce Demokratların çoğunluğu elinde bulundurduğu Temsilciler Meclisi yarışında ise şu ana kadar açıklanan sonuçlara göre Cumhuriyetçiler 82 sandalye kazanırken Demokratlar ise 47 sandalyenin sahibi oldu. Batı eyaletlerinde sonuçlar henüz gelmeye başlamadı ancak şu ana kadar gelen sonuçlara göre Demokratların Temsilciler Meclisi yarışında 2 koltuğu Cumhuriyetçilere kaptırdığı görülüyor.

Ülkede 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile 100 sandalyeli Senato'daki 35 koltuk için halk sandık başına gitti. Senatodaki 6 yıllık süresini tamamlamayan 29 Cumhuriyetçi ile 36 Demokrat seçimlere girmedi. Seçimlerde Senato'da çoğunluğun kimde olacağını özellikle, Pennsylvania ve Georgia'daki sonuçlar belirleyecek.

Mevcut düzende Senatoda 50 Cumhuriyetçi ve 50 Demokrat senatör bulunuyor. 51 senatör sayısına ulaşan taraf, Kongre'nin bu kanadında çoğunluğun da sahibi olacak.

Dünya